Την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβεβαιωθεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου, υπογράμμισε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ενώ επεσήμανε ότι αν τεθεί θέμα αναθεώρησης της απόφασης, η κυβέρνηση θα το συζητήσει μόνο στην κατεύθυνση της βελτιωμένης εκδοχής της απόφασης.

Ads

Ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει πάμε πίσω από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, την οποία χαρακτήρισε αρκετά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς τα επιτόκια θα είναι μικρότερα από αυτά τα οποία πληρώνουμε τώρα για τα δάνειά μας, ενώ θα υπάρξει και περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων -και όχι του κεφαλαίου του δανεισμού- για περίπου 10 χρόνια.

«Επομένως, εμείς ως κυβέρνηση επιδιώκουμε τη εξασφάλιση αυτών των οποίων έχουν συμφωνηθεί και αν τεθούν ζητήματα αναθεώρησης, τα οποία δεν τα θέτουμε εμείς και θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχει τεθεί επίσημα από κανέναν σε θεσμικό επίπεδο, τότε η ελληνική κυβέρνηση προφανώς και θα τοποθετηθεί» σημείωσε ο κυβερνητικός, ενώ εκτίμησε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί λύση.

«Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα οι αρχηγοί κρατών, που θα βρεθούν, θα καταλήξουν στη συμφωνία αυτή την οποία έχουν αποφασίσει και αν υπάρχουν προτάσεις για να βελτιωθεί αυτή η συμφωνία θα τις συζητήσουμε. Δεν είναι όμως ένα θέμα το οποίο εμείς επιδιώκουμε να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή, ούτε θα το ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Ads

Αναφορικά με την 6η δόση, επισήμανε ότι είναι εξασφαλισμένη με την προϋπόθεση ότι κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση με την προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή μεταρρυθμίσεων και για τον δημόσιο τομέα, τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς για την αλλαγή των στοιχείων από τη Eurostat, εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού, γιατί είναι πολύ μικρές οι αποκλίσεις που υπάρχουν.

Για τις καταγγελίες της ΝΔ για προσλήψεις, διασαφήνισε ότι όταν κάποιος γίνεται από υφυπουργός αναπληρωτής υπουργός ή όταν έχεις νέους υφυπουργούς, υπάρχει νέα θέσπιση γραφείου. «Όλα αυτά τα στοιχεία θα βγουν σήμερα στη δημοσιότητα για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο ή μπαίνουν παράτυπα άνθρωποι στο δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την αύξηση ανταγωνιστικότητας πρώτα και κύρια με τους κοινωνικούς εταίρους και πως προσανατολίζεται στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ κατέστησε σαφές ότι η εθνική συλλογική σύμβαση δεν είναι μια κυβερνητική απόφαση. «Τη σέβεται η κυβέρνηση την εθνική συλλογική σύμβαση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς προέχουν άλλες αποφάσεις.

Αναφερόμενος στο καθεστώς της εφεδρείας είπε: «η αξιολόγηση ξεκινά από αυτούς που βρίσκονται στο τελευταίο ή στον προτελευταίο χρόνο πριν τη αποχώρησή τους από την εργασία, με βάση το ηλικιακό όριο και με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Από εκεί θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του αριθμού και μετά βλέπουμε».