Ένα ειδικό πρόγραμμα πολύπλευρης ψυχοκοινωνικής στήριξης για πρόσφυγες και μετανάστες, όχι αποκλειστικά εξαρτημένους, εκπονεί η μονάδα του ΚΕΘΕΑ στον Άγιο Παντελεήμονα, Mosaic. Σε πρόσφατη ημερίδα του ίδιου κέντρου, εξάλλου, τονίστηκε ότι η ανεργία και η οικονομική κρίση εν γένει καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επανένταξη των εξαρτημένων, κι όχι μόνο, στην κοινωνία και αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το αίτημα για ψυχοκοινωνική τους στήριξη να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ads

Το Mosaic, τμήμα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ξεκίνησε το ειδικό αυτό πρόγραμμα το 2003 και, τονίζεται, οι δράσεις του δεν περιορίζονται γεωγραφικά στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα. Ο στόχος, εξάλλου, είναι η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων εμπιστοσύνης και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν ένα άτομο σε παραβατική συμπεριφορά, διαταραχές ή και εξάρτηση από ουσίες.

«Το Mosaic έχει πλέον δυο ξεχωριστούς τομείς και στόχους: αυτόν της απεξάρτησης και υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων, τους οποίους προετοιμάζουμε για τα σχετικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ή του «18 Άνω», και αυτόν της πρόληψης, συμβουλευτικής και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων μη εξαρτημένων, όπως είναι οι έφηβοι μετανάστες ή πρόσφυγες, στους οποίους και εστιάζουμε τις δράσεις μας» επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννάτος, επικεφαλής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό, εξηγεί, απευθύνεται και σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ενώ στα σχέδια του Mosaic είναι η δημιουργία τους επόμενους μήνες ενός «κέντρου γειτονιάς», με στόχο «να παρέμβουμε μέσω ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής ακόμα περισσότερο και στα άτομα και στην κοινότητα».

Ads

Το κέντρο, λοιπόν, παρέχει υπηρεσίες πρόληψης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, συμβουλευτική, πρόνοια και υποστήριξη εξαρτημένων, ενώ, παράλληλα, ομάδα εθελοντών πραγματοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις πολυπολιτισμικής διαμεσολάβησης στο δρόμο, σε μαγαζιά, σε οικογένειες, ακόμα και σε χώρους όπως τζαμιά.

Η ομάδα του Mosaic σκοπεύει, ακόμα, να εντείνει τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης μεταναστών και ομάδων που έρχονται σε επαφή με μετανάστες, όπως είναι λόγου χάρη η αστυνομία, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα κοινωνικής δραστηριοποίησης.

Επιπλέον, από το 2007 το πρόγραμμα Mosaic παρέχει καθημερινή θεραπευτική συμβουλευτική στα κρατητήρια Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ στην Πέτρου Ράλλη, όπου κρατούνται προσωρινά αλλοδαποί χωρίς χαρτιά. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς, σημειώνει το πρόγραμμα, έχουν ανάμιξη στη χρήση ουσιών.

Όσον αφορά τη δράση του σε μια «δύσκολη» περιοχή, ο κ. Γιαννάτος επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει κάποια εχθρική αντιμετώπιση από τους κατοίκους του Άγιου Παντελεήμονα. Εξάλλου, «έχουμε προβεί μόνο σε προστατευμένη δημοσιοποίηση. Δηλαδή έχουμε ενημερώσει κοινότητες μεταναστών, αλλά όχι τους κατοίκους. Περιμένουμε να δούμε πως θα δεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής το στέκι που θα δημιουργήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες», καταλήγει.

Ημερίδα ΚΕΘΕΑ: «Οικονομική Κρίση, κοινωνικός αποκλεισμός και εξαρτήσεις»

Σαν μηχανισμός ανακούφισης σε συνθήκες κρίσης, όπως οι τρέχουσες, μπορεί να λειτουργήσει η χρήση ουσιών -νόμιμων ή παράνομων, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ημερίδας την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δρ Χαράλαμπος Πουλόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα περιβάλλον φτώχιας και κοινωνικής απομόνωσης «οδηγούν πιο εύκολα στην κατάθλιψη, στην κατάχρηση ουσιών, στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και στη μειωμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Μια τόσο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, όπως αυτή των εξαρτημένων, αντεπεξέρχεται πολύ δύσκολα σε συνθήκες κρίσης όπως οι παρούσες, με την αύξηση της ανεργίας και την απώλεια της εργασίας να έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η ψυχική υγεία των ατόμων αυτών, αλλά και να αναχαιτίζεται η πορεία επανένταξης τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

«Η απώλεια της εργασίας συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξάρτησης σε ουσίες και υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής, με στροφή σε κακή διατροφή, περισσότερο τσιγάρο και οινοπνευματώδη, που πλήττουν την υγεία των πολιτών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα στις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα», επεσήμανε ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, καθηγητές εξ Αμερικής μιλώντας στην ημερίδα περιέγραψαν την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι δραστικές περικοπές δαπανών στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν εμφανείς τις δυσμενείς κοινωνικές τους επιπτώσεις.