Προμήθειες, ναρκωτικά, μίζες, αλλά και ισχυρισμοί για επιρροή σε κύκλους του υπουργείου Υγείας! Μία ιστορία που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από το βιβλίο ευφάνταστου σεναριογράφου και αγγίζει το σκάνδαλο Novartis φαίνεται ότι θα είναι τις επόμενες ημέρες στο στόχαστρο των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών.
Ως πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης εμφανίζεται ο αντιπρόσωπος εταιρειών προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού Ασημάκης Κατόπης, Μαϊκ για τους φίλους του, ο οποίος πρόσφατα απηλλάγη για συμμετοχή σε κύκλωμα ναρκωτικών, αλλά εμφανίζεται να υπογράφει από κοινού με την εταιρεία Roche ΑΕ μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις του υπουργείου Υγείας, αυτήν της προμήθειας αντιδραστήρα αιμοδοσίας για τον έλεγχο του αίματος με τη μοριακή τεχνική. Φυσικά, τίποτα δεν προμήνυε τις μετέπειτα περιπέτειες του κ. Κατόπη, πρόσωπο που κυκλοφορούσε με Lamborghini και κατηγορήθηκε ότι παρέσυρε 16χρονο κορίτσι να εκδίδεται κατ επάγγελμα και να χρησιμοποιεί κόκα.
Η σύμβαση, την οποία προαναφέραμε υπεγράφη στις 25 Αυγούστου του 2008 μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ένωσης εταιρειών Roche Diagnostics Hellas ΑΕ- Katopis Group SA με έδρα το Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Το ύψος της σύμβασης ανερχόταν σε 205 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε τέσσερα από τα δέκα κέντρα μοριακού ελέγχου αίματος σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι δύο εταιρείες Roche και η εταιρεία του Ασημάκη Κατόπη παρότι από κοινού ανέλαβαν το έργο του μοριακού ελέγχου της αιμοδοσίας σε όλη την επικράτεια, 4 χρόνια μετά επιχείρησαν να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές μέσω διαιτησίας κατά τη διαδικασία της οποίας πάντως αποκαλύφθηκαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις διασυνδέσεις του ανθρώπου, με τον οποίο συνεταιρίστηκε η Roche για να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις του στο υπουργείο Υγείας και να πάρει το έργο, κάτι που τελικά έγινε.
Στη διαιτητική απόφαση που αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά» και εκδόθηκε το 2012 καταγράφεται και η έκπληξη των μελών του διαιτητικού δικαστηρίου «για ποιο λόγο η Roche AE συνέπραξε με την Katopis AE, που ουσιαστικά πολύ λίγο θα συνέβαλε στην εκτέλεση της σύμβασης με το δημόσιο». Η απορία μάλλον εξηγείται από την ίδια την προσφυγή της Roche εναντίον του Ασημάκη Κατόπη , στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι ήλπιζε στις επαφές του συγκεκριμένου με τους αρμόδιους του υπουργείου υγείας και ότι τον προσέλαβε ουσιαστικά ως «συνεργάτη που θα αναλάμβανε το κομμάτι της συμμετοχής στην προετοιμασία της προσφοράς και κυρίως των επαφών με το υπουργείο Υγείας. Οι επαφές με το υπουργείο ήταν κατά την περίοδο της προετοιμασίας και διενέργεια του διαγωνισμού κομβικής σημασίας» σημειώνεται από την Roche ΑΕ.
Μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο διευθυντής της Roshe στη διατητιή διαδικασία δεν έδωσε και πολύ πειστικές απσντήσεις για το ρόλο του Κατόπη και έτσι κατέληξαν ότι οι ” επαφές του δεν μπορούσαν λογικώς να ήσαν επιστημονικές”.Οι επαφές του μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως “κομβικής σημασίας” , ενώ η Roshe αποκάλυψε ότι ο Κατόπης και οι επαφές του θα μπορούσαν να δινάξουν δη σύμβαση στον αέρα!
Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του συγκεκριμένου στο διαιτητικό δικαστήριο ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του είπε ότι «παιδιά δεν είμαι εδώ για σφάξιμο» ενώ ολοκλήρωσε τις «αυτοσυστάσεις» του όπως σημειώνεται στην απόφαση με την προτροπή προς τον πρόεδρο του διαιτητικού δικαστηρίου «Lets start the party, it’ s very intresting (Ας αρχίσει το πάρτι, είναι πολύ ενδιαφέρον)». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «είναι ηθικός και δεν δωροδοκεί και απέδωσε την έλλειψη ρευστότητας στις καθυστερήσεις του δημοσίου. Σε αυτό απέδωσε και την κακή εξέλιξη της αρχικής σύμβασης. Και όμως: Στη σελίδα 38 της απόφασης καταγράφονται όλα τα ποσά που εισέπραξε η εταιρεία του έως το 2010 και εμφανίζεται ότι συνολικά εισέπραξε 14.706.500 ευρώ.
Το δικαστήριο στην προσφυγή της Roche σε βάρος του Ασημάκη Κατόπη για υπεξαίρεση δικαίωσε την φαρμακευτική εταιρεία λέγοντας ότι το 66% δηλαδή τα 9.706.290 ευρώ ανήκουν στην Roche και έπρεπε εκείνος να της τα αποδώσει.
Η μετέπειτα εμπλοκή του με την υπόθεση των ναρκωτικών και με την 16χρονη κοπέλα, η προφυλάκιση του, αλλά και η μετέπειτα απαλλαγή του με βούλευμα, σοκάρουν υπό το φώς των αποκαλύψεων ενός προστατευόμενου μάρτυρα και συγκεκριμένα του Μάξιμου Σαράφη ο οποίος ενέπλεξε ευθέως, κατονομάζοντας τον, τον Ασημάκη Κατόπη με υπόθεση χρηματισμού του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο συγκεκριμένος χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας το διαγωνισμό του υπουργείου για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV. Συγκεκριμένα είπε ότι θυμάται ότι μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η προμήθεια ανατέθηκε για την εταιρεία Roche για 40 ευρώ/τέστ ενώ για την εταιρεία Sciron για 50 ευρώ/τέστ την ώρα που τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης 5-15 ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, πρόσθεσε, παρότι ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος προτιμήθηκαν οι δύο αντιπρόσωποι.
Συγκεκριμένα «η προμήθεια ανατέθηκε για μεν τηνε ταιρέια Roche σε εταιρεία συμδερόντων του μπροστινού της Ασημάκη Κατόπη, για δε την εταιρεία Sciron στην εταιρεία Safeblood Bionanalytica συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη στο ύψος των 50 ευρώ/τεστ… Τη μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργοί Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη σγυκεριμένη περίπτωση τα χρήαμτα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ δια του Γ. Κυριόπουλου…». Είναι για αυτήν την προμήθεια που εκτιμάει ο μάρτυρας, η μίζα που πρέπει να δόθηκε δεν μπορεί να είναι κάτω από 40 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Παραπολιτικά
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >