«Κλείνουν τον μοναδικό χώρο στη Μόρια, όπου πρόσφυγες γυναίκες και παιδιά ένιωθαν ασφαλείς» μου λέει ο Δανός Σαλάμ Αντλίν εμφανώς ταραγμένος από στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Η ΜΚΟ Team Humanity με πρωτοβουλία του Σαλάμ είχε δημιουργήσει ένα κέντρο, μόλις 150 μέτρα από το camp της Μόριας.

Ads

Εκεί έβρισκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια χαρά, παιχνίδι, ξεγνοιασιά, παιδιά και γυναίκες, που τις υπόλοιπες ώρες σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και δεκάδες άλλες οργανώσεις, κακοποιούνται και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μάλιστα ο διεθνής τύπος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο έργο του μιλώντας για τον άνθρωπο που έκανε τα παιδιά να γελάσουν ξανά. «Ποτέ δεν ήθελε η αστυνομία τους εθελοντές στο νησί, τους τελευταίους δύο μήνες όμως, η κατάσταση αγρίεψε πολύ» σημειώνει ο Σαλάμ στο tvxs.gr.

Τα παιδιά έφευγαν από την αθλιότητα του camp κι ερχόντουσαν κάθε μέρα εδώ να κάνουν τραμπολίνο, να παίξουν ποδόσφαιρο να συμμετάσχουν στα παιχνίδια και τα αθλητικά δρώμενα που ετοιμάζουμε, να πάρουν καθαρή τροφή και ρούχα, αναφέρει, ενώ δεν ξεχνάει να υπογραμμίσει πως και για τις γυναίκες το κέντρο αποτελούσε μια όαση, καθώς έστω και για λίγες ώρες τη μέρα, φεύγουν από την καταπίεση μεγάλου μέρους του ανδρικού πληθυσμού του camp αλλά και τις απόπειρες κακοποίησης και βιασμών. «Εδώ τα παιδιά ξαναθυμούνται ότι είναι παιδιά. Βλέπουν ταινίες, παίζουν, ξεκουράζονται» λέει ο Σαλάμ

Μπορεί το τελεσίγραφο να το έλαβε από την περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου που έκανε ελέγχους και διαπίστωσε «μη κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες», ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι η αστυνομία που έχει βάλει στο στόχαστρο, όχι μόνο τον ίδιο αλλά και κάθε εθελοντή που προσπαθεί να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγες. «Το κέντρο μας λάμπει από καθαριότητα. Και δίπλα είναι το camp της Μόριας το οποίο είναι πραγματική υγειονομική βόμβα και δεν κάνουν τίποτα. Απλά κλείνουν εμάς. Η αστυνομία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θέλει τους εθελοντές. Μισεί τους πρόσφυγες, επομένως κι οποιον προσπαθεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει».

Ads

image

image

image

image

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Αντλίν συνελήφθη στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι βοηθούσε παράνομα μετανάστες καθώς, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, μία ημέρα πλησίασε υπερβολικά στα τουρκικά ύδατα, σε αναζήτηση δύο πλοιαρίων με μετανάστες, που υπήρχαν αναφορές ότι είχαν βυθιστεί.  Πέρασε 48 ώρες στη φυλακή και η δίκη του κράτησε δύο χρόνια. Τελικά τον Μάιο του 2018 αθωώθηκε από το δικαστήριο και επέστρεψε στην εθελοντική εργασία του.

Και πρόσφατα όμως, μόλις δύο μήνες πριν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο της ασφάλειας Λέσβου: «Μου φώναζαν και με απειλούσαν. Θα φύγεις από εδώ έλεγαν, θα στο κλείσουμε θα πας φυλακή. Επέμενα να ρωτάω γιατί; Τι έκανα και δεν μου έδιναν καμία πειστική απάντηση. Αμέσως μετά έστειλαν ελέγχους και σήμερα κλείνουν τον μόνο χώρο που ανασαίνουν οι πρόσφυγες στη Μόρια. Μια άλλη φορά είχαν βρει φωτοβολίδες που έχουμε για τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και με αυτή την πρόφαση πάλι είπαν ότι τάχα βρήκαν παράνομο υλικό. Μετά από λίγο αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι δεν ήταν παράνομο τελικά. Αλλά κάνουν τα πάντα για να φύγουμε. Δεν τους ενδιαφέρει που χάνεται μια κοιτίδα ανάσας για τους ανθρώπους αυτούς. Εξάλλου λίγο πιο πέρα είναι το χάλι του camp, που είναι βρωμικό, που τραυματίζονται καθημερινά ψυχικά και σωματικά ανθρωποι… και δεν κάνουν τίποτα. Εμείς ενοχλήσαμε γιατί τους προσφέρουμε χαρά κι ελπίδα».

Τις ώρες που γράφονται οι αράδες αυτές, ο Σαλαμ είναι σε επαφή με τον δικηγόρο του για να δει κατά πόσο είναι αναστρέψιμη η κατάσταση…

image

image

image

image

image

image

image

image

image