Η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί κανονικά έως τα τέλη του 2013 με το δεύτερο πακέτο διάσωσης, εκτιμά η Morgan Stanley, θεωρώντας ως πιο πιθανή την εποχή εκείνη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ads

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί αλλά το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποφασιστικότητα των πολιτικών να αντιμετωπίσουν την κρίση», αναφέρει σε ανάλυσή της.
 
Για να διασφαλίσει τις επόμενες δόσεις του πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα πρέπει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια τους προσεχείς μήνες. «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς, το σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα».
 
Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η Morgan Stanley, οι τελευταίες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα τις εξασφαλίσουν την επόμενη δόση του δανείου στις 3 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει, ίσως οι επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναθεωρηθούν προς τα κάτω και να υπάρξει κάποια ευελιξία όσον αφορά στους στόχους του προγράμματος.
 
Σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (PSI), η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι εφόσον η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι υψηλή, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί έστω και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 90%.