H χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους είναι θετικές για το αξιόχρεο (credit positive) των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ads

Ο οίκος σημειώνει τη δημοσίευση την περασμένη Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέτρων για τη χαλάρωση των capital controls, δύο ημέρες μετά την αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

«Οι βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επέτρεψαν τη χαλάρωση των capital controls και πιθανόν θα ενισχύσουν την ακόμη αδύναμη εμπιστοσύνη στις τράπεζες, βοηθώντας έτσι στην προσέλκυση περισσότερων καταθέσεων, κάτι που είναι credit positive)», αναφέρει η έκθεση. «Η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2017 και η μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετικά με μία επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας ήταν πιθανότατα οι βασικοί παράγοντες στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΤτΕ για τη χαλάρωση των capital controls», προσθέτει.

Μία αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), η οποία ανερχόταν σε 21,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 με ένα κόστος περίπου 1,5%. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ανερχόταν σε 0,29%, αυτό σημαίνει ότι το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες θα μειωθεί τουλάχιστον 120 μονάδες βάσης (1,2 ποσοστιαίες μονάδες), εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις, αναφέρει ο Moody’s. «Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βοηθήσει το καθαρό περιθώριο επιτοκίου και την κερδοφορία των τραπεζών, κάτι που με τη σειρά τους θα ενισχύσει την πιστωτική τους ισχύ».

Ads

Η έκθεση αναφέρει ότι οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών αυξήθηκαν ήδη κατά 4,1% ή περίπου 5 δισ. ευρώ το 2017, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Στουρνάρα, μειώθηκαν στα 95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 από 100,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (ή περίπου στο 45% των δανείων τους). Ο Moody’s αναφέρει, επίσης, ότι τα μέτρα γα την αποτελεσματική διαχείριση των NPEs έχουν ενισχυθεί και θα βοηθήσουν τις τράπεζες να τα μειώσουν κατά περίπου 37% τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές Αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ