Στο 0,4% από 0% αναθεωρεί ο οίκος Moody’s την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος. Στην έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης γίνεται επίσης λόγος για καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις ενώ θετικές είναι οι αναφορές για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Ads

Ο Moody’s θεωρεί θετικό ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (credit positive) το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το αποτέλεσμα του φετινού πρώτου πενταμήνου είναι πιστωτικά θετικό, παρόλο που υπήρξε πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους στόχους καταγράφηκε παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, εν μέσω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η υπεραπόδοση έρχεται ως αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και του ελέγχου των δαπανών, σημειώνει ο οίκος. 

Σύμφωνα με τον Moody’s, είναι πιστωτικά θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε τον Μάιο στα 50,7 δισ. ευρώ- κατά 18,2% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 40,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ads

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος αναφέρει πως η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα, η οποία είναι κυρίως αποτέλεσμα του ότι οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν, μετά από πέντε χρόνια, και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, αμβλύνει τις πιέσεις που δέχονταν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Πάντως, αν και ο Moody’s αναμένει τη σταδιακή βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνει ότι η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων είναι περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη των καταθέσεων και να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης, ο οίκος συνεχίζει επίσης να αναμένει ότι το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει σε σύνολο ζημιογόνο φέτος, λόγω των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.