Στην κατηγορία Caa1 από B1 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, με την αξιολόγηση να παραμένει υπό καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές. Ο οίκος εκτιμά ακόμη πως πλέον η πιθανότητας χρεοκοπίας της Ελλάδας ανέρχεται στο 50%.

Ads

Ο Moody’s αποδίδει την απόφασή του στον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωσή του, στις συνεχώς μεγαλύτερες δυσκολίες της χώρας να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και στην αυξημένη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ως προϋπόθεση για χρηματοδοτική στήριξη.

Βάσει των παραπάνω, η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας τοποθετείται στο 50%, αναφέρει ο οίκος, συμπληρώνοντας πως σε ορίζοντα πενταετίας οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος διευκρινίζει πως στην απόφασή του συνυπολογίζει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα από την τρόικα, παράλληλα με νέα μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου και ο οίκος Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+.

Απαντώντας στην εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως «η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».

Σχετικά με την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».