Σε «μονοθεματικά», δηλαδή αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα για τον Covid-19, μετατρέπονται τα Κέντρα Υγείας για το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με καταγγελίες των υγειονομικών.

Ads

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετατρέπεται de facto… σε ΕΣΥ – Covid, αφού ήδη τα νοσοκομεία λειτουργούν «μονοθεματικά» – με μαζικές ακυρώσεις χειρουργείων και ραντεβού –  και τώρα μπαίνει σε αυτή τη λειτουργία και η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σχετικές καταγγελίες δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» από γιατρούς στα Κέντρα Υγείας Παγκρατίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας, Κερατσινίου, που καλούνται να ακυρώσουν όλα τα ραντεβού από 5/2 έως 3/4 προκειμένου να αφιερωθούν τα κέντρα στον εμβολιασμό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), Παναγιώτης Ψυχάρης, κάνει λόγο στην εφημερίδα για «μια κυβέρνηση που λειτουργεί υπό το κράτος πανικού, με ανευθυνότητα, ακυρώνοντας μαζικά χιλιάδες ραντεβού για μη Covid παθήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα αυξήσει τη νοσηρότητα άλλων παθήσεων Θα απορρυθμιστούν οι ασθενείς, οι χρονίως πάσχοντες».

Ads

Ο ίδιος ζητά άμεση απάντηση από το υπουργείο Υγείας για το «τι θα γίνει με τα χιλιάδες ραντεβού των ασθενών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συμφωνεί ότι το μεγαλύτερο ή ακόμα και όλο το βάρος του εμβολιασμού πρέπει να το σηκώσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις να γίνεται στο νοσοκομείο.

Από εκεί και πέρα, λέει, χρειάζονται οργάνωση, προσλήψεις, ώστε να κυλήσει ομαλά η ανοσοποίηση του πληθυσμού και παράλληλα να συνεχίζεται η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων αλλά και όλων των περιστατικών που χρειάζονται πρωτοβάθμια και όχι δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Για να εκπαιδευτούν δε οι γιατροί των Κέντρων Υγείας στον εμβολιασμό αποσπώνται από την πρωτοβάθμια, μετακινούνται στα νοσοκομεία, αφήνοντας πίσω τους κενά στην περίθαλψη των ασθενών.

Δύο καρδιολόγοι του Κέντρου Υγείας Νίκαιας μετακινήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας για την εκπαίδευσή τους, αφήνοντας την περιοχή χωρίς καρδιολόγους, λέει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ηλίας Σιώρας.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου ο Ηλ. Σιώρας υπηρετεί ως καρδιολόγος, γιατροί διάφορων ειδικοτήτων καλούνται για τις ανάγκες του εμβολιασμού να εναλλάσσονται επί 12ώρου μεταξύ Ιατρείων Εμβολιασμού και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Covid! «Η πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας χωρίς σχεδιασμό για τη λήψη μέτρων, με κύριο την ενίσχυση του ΕΣΥ, είναι άπιαστο όνειρο», επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

Στο «Ιπποκράτειο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας τα ιατρεία εμβολιασμού γειτονεύουν με τη μονάδα βραχείας νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων Covid, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους άνω των 85 ετών (και τους συνοδούς τους) που προσέρχονται για να εμβολιαστούν.

Στο «Δρομοκαΐτειο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο μοναδικός παθολόγος γιατρός που υπηρετεί στο νοσοκομείο για 450 νοσηλευόμενους ασθενείς και κάνει και τα εμβόλια Covid, καθυστέρησε χθες στον εμβολιασμό καθώς εξέταζε έκτακτο περιστατικό, με αποτέλεσμα να περιμένουν ώρες οι ηλικιωμένοι μέσα στο κρύο. Οταν δε άνοιξε η πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου προκειμένου οι ηλικιωμένοι να ζεσταθούν, περίμεναν μαζί με τους συνοδούς τους ο ένας πάνω στον άλλο στον στενό διάδρομο του νοσοκομείου.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων οι γιατροί που θα συμβάλουν στον εμβολιασμό εξαναγκάζονται σε απλήρωτη υπερεργασία σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με επίσημο έγγραφό του ο διευθυντής διοικητικής-οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου αναφέρεται σε «προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού», ειδικευμένων και ειδικευόμενων, από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ!

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι τότε δεν δέχεται εξαναγκασμούς και εκβιασμούς σε ειδικευόμενους σε βάρος της εκπαίδευσής τους, ούτε εξαναγκασμούς σε απλήρωτη υπερεργασία η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας γιατρών.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “διεκπεραιώσει” το εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς κόστος, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, θυμίζοντας πως η ίδια κυβέρνηση έδωσε ζεστό κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για τον κορονοϊό και πως έκανε «δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. ιδιώτες κλινικάρχες)».