Μονόδρομο χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, την πιστή εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η διαβούλευση για το οποίο έριξε σήμερα αυλαία, με την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών να λαμβάνει χώρα στο υπουργείο Εργασίας. Το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο προβλέπει μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και φραγμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα παραδόθηκε στη συνέχεια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία πάνω σε αυτό θα διαμορφώσει το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο.Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος τα μέτρα εξαντλούν τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, όμως είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν αλλιώς σημείωσε πως «θα περιέλθουμε σε αδιέξοδο».
Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «έχουν σχεδιαστεί όλα όσα ήταν να σχεδιαστούν. Όλα όσα θα καταγραφούν στο σχέδιο νόμου έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται και απομένει να ολοκληρωθούν δύο στάδια προ του Πάσχα. Το πρώτο στάδιο, το οποίο έχουμε ήδη ζητήσει, είναι η συνεδρία του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εκθέσουμε τις βασικές αρχές του Ασφαλιστικού. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 7 του κανονισμού της Βουλής, την οποία θα ζητήσουμε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά τις γενικές γραμμές και το σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τελειώσει πριν το Πάσχα, με στόχο να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ούτως ώστε στα μέσα Μαΐου να έχει τελειώσει και η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη ψήφιση του νόμου».
Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις σχέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε οι μελετητές του ΟΟΣΑ να έχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς ακτινογραφείται το ελληνικό εργασιακό τοπίο. Τους επισήμανα ότι σε μία χώρα που έχει 75% οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που δουλεύουν άτομα μίας μόνο οικογένειας, δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να ζητά παραπέρα ευελιξία».
Το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής περιλαμβάνει δώδεκα σημεία σύγκλισης των μελών της τα οποία περιγράφουν μάλλον γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα. Τα σημεία αυτά είναι:
1. Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος
2. Περιορισμός της εισφοροδιαφυγής. Η επιτροπή υπολογίζει ότι το 2010 η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει ότι το ποσό αυτό αφορά μόνον τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν για την πρωταρχική ανάγκη λήψης μέτρων.
3. Καθιέρωση παγίου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία.
4. Ανεύρεση πρόσθετων πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση του Συστήματος. Στο σημείο αυτό παρατίθεται η γνώμη της ΓΣΕΕ για την δημιουργία ενός αποθεματικού αλληλεγγύης και σημειώνεται ότι η πρόταση για επιβολή φόρου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης παρέμεινε μειοψηφική.
5. Βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
6. Έλεγχος των ιατρικών δαπανών
7. Εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών
8. Eκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων
9. Νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής για το χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό δεν κατέληξε όμως σε ένα συγκεκριμένο σχήμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.
10. Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας από τη σύνταξη. Η επιτροπή θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ) το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Γερμανία και την Αυστρία. Σημειώνει επίσης ότι σταδιακά όλες οι υποδομές Υγείας των ταμείων θα περάσουν στο ΕΣΥ.
11. Περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των ταμείων. Η επιτροπή υποστηρίζει πρωτίστως τις ενιαίες ρυθμίσεις σημειώνοντας ότι αν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους τους ασφαλισμένους τότε δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός ταμείων.
12. Αναγκαία βελτίωση της νομοθεσία για την διαδοχική ασφάλιση.
Αντίθετος με το νομοσχέδιο ο ΣΕΒ
Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει ανεφάρμοστες γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, οι οποίες πρακτικά καταργούν τη μερική και την προσωρινή απασχόληση.
Στην επιστολή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο είναι αντίθετο με το πνεύμα, τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, θα αυξήσει την ανεργία, θα ενθαρρύνει την παράνομη εργασία και θα επιτείνει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
«Στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας -όπως η μερική, η εκ περιτροπής και η προσωρινή απασχόληση- ισχύουν εδώ, και δεκαετίες (και ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης υιοθετούνται ακόμα περισσότερο στην Ε.Ε.) γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν εφικτή την άνθιση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων εργαζομένων, που τις επιλέγουν και συνεισφέρουν έτσι στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις Ευρωπαϊκές οικονομίες», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προσθέτει: «Το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου αντανακλά παρωχημένες αντιλήψεις, αντιμετωπίζοντας κάθε τέτοια μορφή εργασίας ως καταχρηστική πράξη του εργοδότη σε βάρος του εργαζόμενου. Δυστυχώς, μόνο στη χώρα μας οι ευέλικτες μορφές εργασίας δαιμονοποιούνται συστηματικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ρυθμίζονται από λεπτομερείς Ευρωπαϊκές οδηγίες που, διασφαλίζουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για την προστασία, λοιπόν, των εργαζομένων και την αποφυγή καταχρήσεων και στον τομέα των ευέλικτων μορφών εργασίας, δεν απαιτείται ένα ακόμη “κατασταλτικό” νομοσχέδιο -θα αρκούσε η υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών οδηγιών και ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής τους σε όλους τους χώρους εργασίας».
ΚΚΕ: «Απάτη ο διάλογος για το Ασφαλιστικό»
Το τέλος της «απάτης» -όπως τον χαρακτήρισε- του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σχολίασε το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «συζήτηση μεταξύ του ΣΕΒ, διατεταγμένων επιστημόνων και της εργατικής αριστοκρατίας», με στόχο « το ξεθεμέλιωμα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων».
«Ίσως η κυβέρνηση να οργανώσει και νέες παραστάσεις, προσποιούμενη ότι αντιστέκεται στα άγρια σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ με τα οποία συμφωνεί και τα υλοποιεί», τόνισε το ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε τους εργαζόμενους να μη «χάσουν ούτε λεπτό περιμένοντας να φτάσει το νομοσχέδιο στο σφαγείο της Βουλής, να οργανώσουν πιο αποφασιστικά τη κοινή πάλη τους με στόχο να αποτρέψουν τα νέα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά και να ανατρέψουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ».
ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση μετατρέπει την ασφάλιση σε ιδιωτική»
«Η κυβέρνηση με την αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συστήματος από το κεφαλαιοποιητικό, μετατρέπει την ασφάλιση από κοινωνική σε ατομική -ιδιωτική και μειώνει δραστικά τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της», σχολίασε ο αρμόδιος για θέματα κοινωνική πολιτικής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης αναφερόμενος στο πόρισμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
«Οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό οδηγούν σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε αυτό, στην κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, σε δραματική μείωση όλων των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων και στη μετατροπή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης σε ανταποδοτική, δηλαδή σε ατομική-ιδιωτική ασφάλιση», τόνισε ο κ. Σρατούλης χαρακτηριστικά.
«Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι κοινωνικά άδικες και αδιέξοδες. Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων. Όλοι και όλες στους δρόμους», κατέληξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >