Επιμένουν να χαρακτηρίζουν μονόδρομο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους Γερμανοί οικονομολόγοι, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δηλώνει πως «το κούρεμα του χρέους θα οδηγούσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούριο χρέος για να το στηρίξουμε». Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται στην κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης των επιθεωρητών των εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα.

Ads

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο κ. Σαχινίδης έκρινε ότι ο Κ. Σημίτης και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση, σε λάθος ώρα» σχετικά με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης.

Από την πλευρά του, ο Λαρς Φέλντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» πως «η φιλική αναδιάρθρωση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη γιατί τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν πολιτικά, κάμπτοντας τις αντιστάσεις του κόσμου.

Αλλά και ο Κλέμενς Φουστ, οικονομολόγος και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει στην εφημερίδα Real News μονόδρομο την αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013. «Αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος, τότε η αβεβαιότητα θα καθυστερήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Φουστ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, αλλά δεν το συζητούν δημοσίως για να μην προκληθούν μεγαλύτερες αναταράξεις στην αγορά.

Ads

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Αριστερά) επιτίθεται σε κυβέρνηση και τρόικα, ενόψει της επίσκεψης των επιθεωρητών των εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα.

«Η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία λέγοντας συνεχώς ψέματα για τις αιτίες της κρίσης και τα μέτρα που παίρνουν, πίσω από τις πλάτες του λαού, παζαρεύουν με την ΕΕ και το ΔΝΤ το πώς θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους οδηγώντας το λαό υποταγμένο στη πτώχευση», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Με κάθε επίσκεψή τους γίνονται και πιο αυταρχικοί», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, προσθέτοντας: «Ας καταλάβουν πως δεν είναι μαγαζάτορες και δεν είμαστε πελάτες, δεν είναι αφεντικά και δεν είμαστε υποτακτικοί, Είμαστε συνέταιροι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων. Σχολιάζοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης σημείωσε πως «για να εξυπηρετεί τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα πρέπει να έχει προηγηθεί η συγχώνευση των τραπεζών, διαφορετικά θα μπούμε σε έναν μεγάλο κύκλο εξάρτησης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συνασπισμού Πάνο Σκουρλέτη, «η αναδιάρθρωση, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, αποτελεί το πιο ισχυρό ενδεχόμενο». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «όσο αυτή η συζήτηση γίνεται εν κρυπτώ και κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου οδηγούμαστε σε καταστάσεις ακόμη πιο επώδυνες για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της κάλεσε την κυβέρνηση «αντί να περικόπτει επιδόματα ανεργίας και δαπάνες ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, να στηρίξει την παραγωγική διαδικασία που βρίσκεται καθηλωμένη σε βαθιά ύφεση». Χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τον αναπροσδιορισμό «του ανενεργού-με ευθύνη της κυβέρνησης-ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων».