Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αποκάλεσε μονόδρομο την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών στο χαιρετισμό του προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών, με τίτλο «Ανεξάρτητες Αρχές στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση».

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, είναι «μονόδρομος η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την υπεράσπιση της νομιμότητας, των ατομικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του πολίτη».

Η διοικητική, οικονομική και λειτουργική ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών είναι σύμφωνα με τον υπουργό απαραίτητη ώστε «οι τεταγμένοι στόχοι και σκοποί να υπηρετούνται καλύτερα».

Αποκάλεσε τις ανεξάρτητες αρχές «προϊόν της ανάγκης να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και τα ατομικά δικαιώματα με πιο αντικειμενικό και λειτουργικό τρόπο», προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί το κράτος υπήρξε πολλές φορές παραβάτης στα καθήκοντά του».

Ads

«Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει πάντοτε με ένα τρόπο αστόχαστο να ιδρύονται νέες αρχές ή να παραχωρείται αντικείμενο κρατικής εξουσίας. Ωστόσο η εμπειρία, διεθνής και εσωτερική, διδάσκει πως οι ανεξάρτητες αρχές είναι χρήσιμη επιλογή για την κοινωνία, τον πολίτη και το κράτος», δήλωσε. «Η συνεισφορά τους μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά σημαντική παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιόδους οι ανεξάρτητες αρχές συνάντησαν αντιδράσεις ή και τριβές με την εκτελεστική εξουσία».