Οι νέες πρυτανικές αρχές στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναλαμβάνουν από σήμερα τα καθήκοντά τους και η Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης παίρνει το έναυσμα για να παρουσιάσει μια μεγάλη έρευνα για τα πανεπιστήμια της πόλης.

Ads


ΑΠΘ: Ένα πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία και πολλά προβλήματα

«Αν το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης οφείλει το όνομά του στον Αριστοτέλη, στον Παπαναστασίου χρωστά την ύπαρξή του». Αυτά τα λόγια του καθηγητή, Ν. Πανταζόπουλου στην τελετή εορτασμού 50 χρόνων του ΑΠΘ (1976) αποκαλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου αλλά και του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος των Βαλκανίων. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει πλούσια ιστορία, πολλά πλεονεκτήματα, αλλά ταλανίζεται και από πολυάριθμα προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η νέα πρυτανεία σε αυτή την κρίσιμη καμπή.

Ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο TVXS: «Να εξαιρεθεί η παιδεία από τη λιτότητα!»

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι ίσως η πιο δύσκολη από κάθε άλλη. Από σήμερα, ο Γιάννης Μυλόπουλος και συνολικά οι νέες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αναλαμβάνουν το δύσκολο και φιλόδοξο έργο να κρατήσουν όρθιο και να αναμορφώσουν το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Οι προεκλογικές τους εξαγγελίες γέμισαν με προσδοκίες τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και με ευθύνη τον ίδιο τον κ. Μυλόπουλο και την ομάδα του. Το tvxs συνάντησε το νέο πρύτανη σε ένα από τα τελευταία του ραντεβού στο παλιό του γραφείο στο Πολυτεχνείο και λίγο πριν μετακομίσει στην Πρυτανεία και συζήτησε μαζί του για όλα τα μεγάλα ζητήματα του ΑΠΘ, για την παιδεία και την οικονομική κρίση.

Ads

Στα άδυτα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Με αφορμή την «αλλαγή φρουράς» στο ΠΑΜΑΚ, η ομάδα του tvxs στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να εισχωρήσει στα άδυτά του και να αναζητήσει τα μυστικά και τα… ψέματά του.
Οι φετινές πρυτανικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από ενστάσεις και κατηγορίες για παρατυπίες. Οι καταγγελίες ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ανομία, αδιαφάνεια, σύστημα διαπλοκής πρυτανικών αρχών και παρατάξεων -κάποιος θα μπορούσε να πει συγκεκριμένων προσώπων μέσα σ’ αυτές- τρομοκρατία και διώξεις, νεποτισμός, ευνοιοκρατία, οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν ένα κλίμα παντελώς άσχετο με ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Γιάννης Χατζηδημητρίου, στο tvxs: «Διοίκηση με ανοιχτές πόρτες, διαφάνεια, διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες»

Ο Γιάννης Χατζηδημητρίου, νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι προσεκτικός συνομιλητής. Δεν αφήνει τίποτα να «πέσει κάτω» και είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, μιλάει στο tvxs για τις κυριότερες προτεραιότητες της πρυτανείας του, τους στόχους που θέτει, το ζήτημα του φοιτητικού συλλόγου του ΠΑΜΑΚ, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τα ΜΜΕ, αλλά και για τις καταγγελίες που χαρακτήρισαν την προεκλογική διαδικασία.