Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δύο μόλις 24ωρα πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Το μόνο που θέλουμε, είναι ένα λίγος αέρας να ανασάνουμε για να τρέξει η οικονομία και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρωθυπουργός.
 

Ads

«Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτόματα περισσότερα χρήματα», σημειώνει ο κ. Σαμαράς και εκτιμά ότι, αν τελικά δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, αυτό θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
 
«Η δραχμή θα ήταν καταστροφή για εμάς», συνεχίζει ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα επέστρεφε στο εθνικό νόμισμα «θα σήμαινε πέντε ακόμη χρόνια περίπου ύφεσης και η ανεργία θα έφτανε στο 40%. Ένας εφιάλτης για την χώρα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μία πρωτοφανής κρίση της δημοκρατίας. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%. Μία επιστροφή στην δραχμή θα επέφερε μία περαιτέρω μείωση κατά 70%. Ποια οικονομία, ποια δημοκρατία μπορεί να ζήσει έτσι; Στο τέλος θα ήταν σαν τη δημοκρατία της Βαϊμάρης».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει πολλές θυσίες, αλλά και πρόοδο στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
 
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες είναι μεγάλες, όπως και ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι σύντομα ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος και περισσότερος αποτελεσματικός, αφού για κάθε δέκα αποχωρήσεις προσλαμβάνεται μόνο ένας.

image

Για το πώς είναι να κυβερνά κανείς μία χώρα, όπου καθημερινά πρέπει να φοβούνται την πτώχευση, ο πρωθυπουργός απαντά: «Πρέπει να διώξουμε αυτήν την αρνητική ψυχολογία, που μοιάζει σαν μια βαθιά μαύρη τρύπα Οι Ελληνες έχουν εκλέξει μία νέα κυβέρνηση, ώστε οδηγήσει την χώρα σε μία νέα πορεία. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και δεν είναι δίκαιο, όταν κάποιοι στην Ευρώπη, παρόλα αυτά, θέλουν να μας ρίξουν ξανά σ’ αυτήν την τρύπα».
 
Αναφορικά με το αν θα χρειαστεί νέο κούρεμα του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής.
 
Ερωτηθείς για το αν η χώρα κάνει αρκετά, ο κ. Σαμαράς απαντά ότι πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά και εντός και εκτός Ελλάδας. «Τώρα συγκεντρώνουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
 
Σήμερα, ο πρωθυπουργός υποδέχεται στην Αθήνα τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα έως 13,5 δισ. ευρώ. Η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα στις 17:30 και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις. 

Ads