Την επέκταση της σύστασης για την τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς αλλά και πολίτες άνω των 60 ετών θα ανακοινώσει αύριο Δευτέρα η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Επιτροπή έχει δώσει τη σχετική έγκριση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Δευτέρα.

«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με MRnA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Δεν θα είναι υποχρεωτική

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε δεν θα είναι υποχρεωτική. Πρόσθεσε ακόμη ότι κλείνονται ραντεβού για την τρίτη δόση και ήδη έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 10.000 άτομα.

Όπως εξήγησε, θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα έχουμε «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες». Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ομάδες πληθυσμού εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία. «Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό». Η ίδια ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. «Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει».

Όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, επεσήμανε πως υπάρχει σκεπτικισμός. Σχολιάζοντας επίσης τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος «διότι από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς».

Η καθηγήτρια τόνισε όμως ότι αυτοί που έχουν περάσει το εξάμηνο εμβολιασμού, όπου σύμφωνα με μελέτες μειώνεται η προστασία για λοίμωξη πρέπει να προστατευθούν και προσθέτει ότι όφελος υπάρχει και για την κοινότητα καθώς μειώνεται η διασπορά, του ιού, το R0.

FDA: «Όχι» στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου της Pfizer στο σύνολο του πληθυσμού

Την ίδια ώρα η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για όλους, οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ενέκρινε η FDA. Οι Αμερικανοί ειδικοί ωστόσο έκριναν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για μια περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή για τους ηλικιωμένους.

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA πολύ σπάνια δεν τις ακολουθεί. Μπορεί όμως να απορρίψει την πρόταση, όπως έκανε πρόσφατα, όταν ενέκρινε το αμφιλεγόμενο φάρμακο της εταιρείας Biogen Inc για το Αλτσχάιμερ.

Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, με ψήφους 16 κατά και μόνο 2 υπέρ. Οι επιστήμονες εξέφρασαν κυρίως την ανησυχία τους όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες.

Η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 σε πολίτες άνω των 65 ετών αλλά και σε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.