Ύστερα από προσπάθειες ετών και συνεχείς κινητοποιήσεις, 2.186 τριετείς πυροσβέστες μονιμοποιούνται.

Ads

Πρόκειται για πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, η θητεία των οποίων είχε παραταθεί για τρία χρόνια, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, εντάσσονται πλέον στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας Πυροσβεστών πενταετούς θητείας.

Από την ένταξη των 2.186 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος προκαλείται πρόσθετη δαπάνη ετησίως συνολικού εκτιμώμενου ύψους 881.914,98 € σε βάρος του προϋπολογισμού. Ως ημερομηνία της ένταξης ορίζεται η 1η Απριλίου 2018. Η απονομή του βαθμού του Πυροσβέστη ανατρέχει με αναδρομική ισχύ στην 9η Φεβρουαρίου 2017.

Την απόφαση υπέγραψαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Ολγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χιουλιαράκης.

Ads

Οι πυροσβέστες αυτοί κρίθηκαν επιτυχώς από τα αρμόδια συμβούλια προς ένταξη στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και, εντάσσονται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται νέα κρίση. Έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων πυροσβεστών, όπως προβλέπονται από τους υπηρεσιακούς κανονισμούς του Σώματος, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση ή εξαίρεση ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση, τις μεταβολές της, τις μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, το μισθολόγιο, τις βαθμολογικές προαγωγές, και γενικότερα την εξέλιξή τους.

Το ΚΚΕ

«Η μονιμοποίηση των 2.186 τριετών πυροσβεστών με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, αποτελεί μια θετική εξέλιξη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αγώνων των πυροσβεστών που σταθερά κι αταλάντευτα στήριξε το ΚΚΕ, απαιτώντας με ερωτήσεις και τροπολογίες στη Βουλή, με παρεμβάσεις του διαχρονικά στις κυβερνήσεις, με ανακοινώσεις του, με έμπρακτη στήριξη των κινητοποιήσεων των πυροσβεστών για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος».

«Ωστόσο», συνεχίζει η ανακοίνωση «το συγκεκριμένο μέτρο, δεν μπορεί να κρύψει ότι παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της πλήρους εργασιακής αποκατάστασης των υπολοίπων 1.800 πενταετών και 1.260 εποχικών πυροσβεστών, που δυστυχώς παραμένουν υπό καθεστώς ανασφάλειας” αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

»Η λύση στην επί δεκαετίες εργασιακή ομηρία τους, είναι αυτή που πρότεινε το ΚΚΕ με την κατάθεση τροπολογίας τον Φλεβάρη του 2017, η οποία παρότι βρήκε καθολική αποδοχή από τους πυροσβέστες, δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και δεν στηρίχτηκε από κανένα άλλο κόμμα. Γι’ αυτό και κανένας πυροσβέστης δεν πρέπει να δώσει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα».