Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν Εύβοια, Καρδίτσα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη και πρόσφατα το Ηράκλειο Αττικής «είναι πολύ πιο έντονα από το παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε στο MEGA ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. «Από την άλλη πλευρά, είμαστε και εμείς πιο ευάλωτοι» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι υποδομές έχουν αυξημένη ευαλωτότητα, με αποτέλεσμα να καταρρέουν εύκολα οι λεγόμενες «γραμμές ζωής», δηλαδή το ίντερνετ, το ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.

Ads

Προβληματισμένοι είναι οι μετεωρολόγοι για το φαινόμενο που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ηράκλειο Αττικής. Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφηκαν ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων από το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου.

Ειδικά στο Ηράκλειο δεν υπήρξε δυνατότητα καταγραφής της έντασής τους λόγω έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, «η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέως τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή την πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας στο Νέο Ηράκλειο» αναφέρει και προσθέτει ότι μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

Όπως παρατηρεί το meteo, αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου.

Ads

Από το 2000 έχουν καταγραφεί περίπου 24 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.