Πρωτόγνωρo για τα εκκλησιαστικά χρονικά ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν 37χρονος ιερέας επιτέθηκε με καυστικό υγρό εναντίον επτά μητροπολιτών, του γραμματέα του συνοδικού δικαστηρίου, δύο δικηγόρων και ενός αστυνομικού, στη διάρκεια συνεδρίασης στη Μονή Πετράκη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Είχε προειδοποιήσει ( ; ) για την επίθεση με βιτριόλι ο ιερέας
Διαβάστε επίσης: Μαρτυρίες για την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: «Έλιωναν τα ράσα μας»

Το χρονικό

Η συνεδρίαση του συνοδικού δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη είχε ως αντικείμενο την επικύρωση της καθαίρεσης του 37χρονου ιερέα, που κατηγορείται για υπόθεση ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, ο ιερέας από την Ημαθία είχε εντοπιστεί το 2018 με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνη και είχε συλληφθεί. Χθες το βράδυ βρέθηκε ενώπιον του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής καθαίρεσης.

Ads

Μετά την ανακοίνωση της επικύρωσης της καθαίρεσής του, ο ιερέας έβγαλε δύο μπουκαλάκια από αναψυκτικό, τα οποία είχε γεμίσει καυστικό υγρό και το εκτόξευσε κατά των μελών του συνοδικού δικαστηρίου. Ο δράστης πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το ένα από τα δύο μπουκαλάκια, πριν τον ακινητοποιήσει ο αστυνομικός, ο οποίος επίσης δέχθηκε μικροποσότητα από το καυστικό υγρό. Στη διάρκεια της επίθεσης, τραυματίστηκαν επίσης ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και ελαφρότερα δύο δικηγόροι.

Στην Μονή Πετράκη έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που μετέφεραν τους τραυματίες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι επτά μητροπολίτες, που φέρουν τραύματα από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια, είναι οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση. Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έλαβε εξιτήριο. Ωστόσο, ιδιαίτερα σοβαρή κρίθηκε η κατάσταση του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Κυρίλλου, ο οποίος διακομίσθηκε στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Πάντως, ο μητροπολίτης έχει διαφύγει τον κίνδυνο να χάσει το μάτι του. Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον ιερέα μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο κι εκείνος σύντομα έλαβε εξιτήριο.

Το προφίλ του δράστη – «Χρίζει ψυχιατρικής φροντίδας

Ο ιερέας Θεοφύλακτος Κόμβος αρχικά υπηρετούσε στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας κοντά στην πόλη της Βέροιας, ωστόσο υπήρξαν παράπονα από τους πιστούς για τη συμπεριφορά του και έτσι μετατέθηκε στο Καλοχώρι Ημαθείας. Ύστερα από τη σύλληψη του για κατοχή κοκκαϊνης το 2018, παύθηκε από τα καθήκοντά του και η υπόθεση πήρε την νομική οδό με το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο να συνεδριάζει την Τετάρτη ώστε να αποφασίσει την επικύρωση της καθαίρεσής του.

Στις 31 Μαΐου του 2015 ο ιερέας πρωταγωνίστησε και σε επεισόδια σε προαύλιο ναού μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές ιστοσελίδες, σε βάρος του υπήρχαν καταγγελίες για πολλά αδικήματα οικονομικής φύσης και όχι μόνο, καθώς φέρεται να δεχόταν και να φιλοξενούσε νεαρά αγόρια, ως «ποίμνιο», σε σπίτι ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού, δίπλα στην εκκλησία, όπου διέμενε.

Επίσης στο παρελθόν είχε χειροδικήσει σε βάρος μια γυναίκας, ενώ μετά τα επεισόδια του 2015 «οπλισμένος» με ένα καδρόνι, επιχείρησε να επιτεθεί σε μεσήλικη γυναίκα. Πήγε έξω από το σπίτι της και φώναζε να βγει έξω χρησιμοποιώντας ακατανόμαστες εκφράσεις. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του και συνελήφθη.

Κατά την αποχώρησή του από το σπίτι όπου διέμενε, το οποίο όπως προαναφέρθηκε ανήκε στην ενορία, «σήκωσε» τα πάντα, αφαιρώντας όλον το οικιακό εξοπλισμό. Μάλιστα την τελευταία στιγμή σώθηκαν λίγα πράγματα καθώς ο πρόεδρος της Κοινότητας πρόλαβε και άλλαξε τις κλειδαριές. Διαπιστώθηκε ότι ετοιμαζόταν να πάρει μέσα από την εκκλησία, ακόμη και το λάδι που προοριζόταν για τις καντήλες, καθώς είχε πακετάρει τα δοχεία.

O δικηγόρος του 37χρονου, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας σε ΜΜΕ, τόνισε ότι ο ιερέας χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας και ο ίδιος θα ζητήσει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από την εισαγγελική αρχή. Επεσήμανε ότι ο 37χρονος είχε προαναγγείλει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αν τον αδικήσουν με την απόφαση, δεν θα μείνει στα λόγια. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι μετά από αυτό θα έπρεπε να είχε ληφθεί ιδιαίτερη μνεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο εντολέας του επιμένει ότι έπρεπε να πάρει εκδίκηση. Πρόσθεσε πως ναι μεν έχει μετανιώσει αλλά δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι έχει κάνει. «Στην συνάντηση μου μαζί του δεν μου έδωσε την αίσθηση ότι έχει καταλάβει την πράξη του» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο 37χρονος του μετέφερε ότι παρήγγειλε το χημικό υγρό από μια εταιρία που του είπαν ότι το συγκεκριμένο δεν μπορεί να βλάψει.

«Δεν θα τον αναλάμβανα αν έβλεπα ότι ήξερε και καταλάβαινε τι έχει κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του και πρόσθεσε: «Δεν θα τον αναλάμβανα αν δεν ήξερα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας». Τέλος ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του και έκανε γνωστό ότι ο εντολέας του πριν από ενάμιση μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω διαδικτύου.