Επίθεση με καυστικό υγρό, πιθανότατα βιτριόλι, εναντίον επτά Μητροπολιτών σημειώθηκε στη Μονή Πετράκη.

Ads

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου, μέλη του οποίου είναι οι επτά Μητροπολίτες, το οποίο αποφάσισε την καθαίρεση του ιερομόναχου Θεοφύλακτου Κόμβου από τη Βέροια λόγω παραπτωμάτων. Όπως ανέφερε στο Mega ιερέας που βρισκόταν στο σημείο, ο δράστης δεν δέχθηκε την απόφαση και έχοντας κρυμένο το οξύ, το έριξε στους Μητροπολίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega και του ΣΚΑΪ ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη, δικαζόταν για υπόθεση ναρκωτικών. O ιερέας είχε συλληφθεί το 2018 να κρύβει στα ράσα του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία για την βίαιη συμπεριφορά του.

Ο Θεοφύλακτος Κόμβος αρχικά υπηρετούσε στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας κοντά στην πόλη της Βέροιας, ωστόσο υπήρξαν παράπονα από τους πιστούς για τη συμπεριφορά του και έτσι μετατέθηκε στο Καλοχώρι Ημαθείας. Ύστερα από τη σύλληψη του για κατοχή κοκκαϊνης, παύθηκε από τα καθήκοντά του και η υπόθεση πήρε την νομική οδό. Το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο συνεδρίαζε σήμερα για να  αποφασίσει την επικύρωση της καθαίρεσής του.

Ads

Μετά την επίθεση επικράτησε πανικός όμως δεν κατόρθωσε να διαφύγει αφού συνελήφθη από την αστυνομική φρουρά της Μονής. Κατά τη σύλληψη του δράστη, τραυματίστηκαν ακόμη ένας αστυνομικός και δυο πολίτες από το καυστικό υγρό.

Οι μητροπολίτες που συμμετείχαν στο Συνοδικό Δικαστήριο και τραυματίστηκαν είναι οι Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ’, Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επτά μητροπολίτες είναι εκτός κινδύνου, ωστόσο δύο εξ αυτών έχουν εκτεταμένα εγκαύματα.

Σεσημασμένος…

Ο δράστης έχει αλλάξει ενορίες, ενώ στις 31 Μαΐου του 2015 πρωταγωνίστησε και σε επεισόδια στο προαύλιο του ναού μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές ιστοσελίδες, σε βάρος του υπήρχαν καταγγελίες για πολλά αδικήματα οικονομικής φύσης και όχι μόνο, καθώς φέρεται να δεχόταν και να φιλοξενούσε νεαρά αγόρια, ως «ποίμνιο», σε σπίτι ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού, δίπλα στην εκκλησία, όπου διέμενε.

Επίσης στο παρελθόν είχε χειροδικήσει σε βάρος μια γυναίκας, ενώ μετά τα επεισόδια του 2015 «οπλισμένος» με ένα καδρόνι, επιχείρησε να επιτεθεί σε μεσήλικη γυναίκα. Πήγε έξω από το σπίτι της και φώναζε να βγει έξω χρησιμοποιώντας ακατανόμαστες εκφράσεις. Υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του και συνελήφθη.

Κατά την αποχώρησή του από το σπίτι όπου διέμενε, το οποίο όπως προαναφέρθηκε ανήκε στην ενορία, «σήκωσε» τα πάντα, αφαιρώντας όλον το οικιακό εξοπλισμό. Μάλιστα την τελευταία στιγμή σώθηκαν λίγα πράγματα καθώς ο πρόεδρος της Κοινότητας πρόλαβε και άλλαξε τις κλειδαριές. Διαπιστώθηκε ότι ετοιμαζόταν να πάρει μέσα από την εκκλησία, ακόμη και το λάδι που προοριζόταν για τις καντήλες, καθώς είχε πακετάρει τα δοχεία.

Ιερώνυμος: Πρωτόγνωρα φαινόμενα, αποφύγαμε τα χειρότερα

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την επίθεση κατά επτά Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη από έναν ιερέα και μάλιστα με βιτριόλι, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πράξη εκδικητικότητας.

«Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του. Στην απελπισία του και στην εκδικητικότητα του είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι και έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά ιερείς έχουν πάθει εγκαύματα, αλλά μικρότερα άλλα μεγαλύτερα και πιστεύω με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και του υπουργού μας θα πάει καλύτερα. Είναι πρωτόγνωρά φαινόμενα αυτά και χρειάζεται προσπάθεια να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος
Ιερώνυμος από το Λαϊκό Νοσοκομείο.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό και τους συνεργάτες του που έσπευσαν με ταχύτητα και προλάβαμε τα χειρότερα. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά με τη φροντίδα των γιατρών μας θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ηρεμία από όλους η κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος.

Αποτροπιασμό εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο Μητσοτάκης

Με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος επικοινώνησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντάς του τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης. Tην επίθεση καταδίκασε και η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τραγικό γεγονός λέει ο Κικίλιας

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έσπευσε στη Μονή Πετράκη. Επτά Μητροπολίτες νοσηλεύονται στο “Λαϊκό”, οι 4 πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και οι άλλοι δύο Μητροπολίτες, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του “Γ. Γεννηματάς”» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έσπευσε στο Λαϊκό Νοσοκομείο χθες το βράδυ.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών, ο Βασίλης Κικίλιας αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες ιατρικής φύσεως. «Νομίζω ότι τα Νοσοκομεία και η Υγειονομική Περιφέρεια, σωστά και οργανωμένα, όταν θα υπάρχει λόγος θα εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη: «Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας. Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.»

Συμπαράσταση από Οικουμενικό Πατριάρχη

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις πληροφορήθηκε την πρωτοφανή επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα στη Μονή Πετράκη. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς, ευχόμενος ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν, ενώ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον και τις ευχές του, τις οποίες και θα μεταφέρει προς τους τραυματίες και προς όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου