«Πεντέμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, και η συνολική καταδίκη των 68 κατηγορουμένων, τόσο για τα επιμέρους αδικήματα, όσο και για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, είναι πλέον σαφές ότι αποτελεί μονόδρομο, ακόμα και για όσους αρχικά είχαν επιφυλάξεις». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων το ψήφισμα που συνοδεύεται από τη συλλογή υπογραφών πολιτών που ζητούν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ads

Και όπως εξηγούν «Καταδίκη όχι για λόγους πολιτικής εμπάθειας ή εκδίκησης, αλλά καταδίκη γιατί πολύ απλά δεν είναι αθώοι. Η πληθώρα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δεν αφήνει περιθώρια ούτε αμφιβολίες για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Μίας οργάνωσης με δολοφονική δράση επί 30 και πλέον έτη, όπου τελικά έφθασε πολύ αργά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι δεκάδες.

Η καταδίκη των κατηγορουμένων είναι επομένως μονόδρομος τόσο για την ελληνική δικαιοσύνη, όπως μονόδρομος είναι και η καταδίκη του φασισμού και του ναζισμού από την ελληνική κοινωνία. Η απόφαση που θα εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστική. Και ναι μεν δεν μπορούμε να γίνουμε δικαστές στην θέση των δικαστών, μπορούμε όμως ως μέλη της κοινωνίας και ως πολιτικά όντα να καταστήσουμε σαφές ότι το κοινωνικό σύνολο δεν δέχεται στο σώμα του δολοφόνους, εχθρούς της ελευθερίας και του ίδιου του ανθρώπου. Μπορούμε μέσω αυτού του ψηφίσματος να δείξουμε στην δικαιοσύνη μέχρι την ημέρα έκδοσης της απόφασης, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ότι η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει για τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, μπορούμε να δείξουμε ότι η κοινωνία έχει πειστεί για την ενοχή τους, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ηθική δικαίωση των θυμάτων, μπορούμε να φωνάξουμε ότι η ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ».

Εκτός από το ψήφισμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 8.600 υπογραφές, πολίτες, οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Ads