Έρευνα για το ιδιαίτερο ζήτημα της μοναξιάς μέσω ερωτηματολογίου πραγματοποιεί το BalkanInsight.

Ads

Όπως τονίζει, πολλοί θεωρούν ότι η μοναξιά αφορά μόνο τις δυτικές κοινωνίες και ότι από αυτήν υποφέρουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μοναξιά είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ πολλοί νέοι πάσχουν από μοναξιά όπως και άτομα από όλες τις δημογραφικές ομάδες.

Το 2018 η Μεγάλη Βρετανία δημιούργησε το πρώτο Υπουργείο Μοναξιάς στον κόσμο, ακολούθησε η Ιαπωνία το 2021 μετά την αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα.

«Η παρατεταμένη μοναξιά επηρεάζει σοβαρά την υγεία, προκαλώντας συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία συνέπειες και ακόμη και πρόωρο θάνατο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει μεγάλης κλίμακας έρευνα για το πόσο μόνοι νιώθουν οι άνθρωποι, τις αιτίες της μοναξιάς, και τις επιπτώσεις της στην υγεία και σε κοινωνικό επίπεδο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ads

Το Balkan Insight διεξάγει λοιπόν μια περιφερειακή έρευνα για να αναδείξει το πρόβλημα και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το θέμα.

Φιλοδοξεί να ακούσει ανθρώπους από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Κόσοβο, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία που υπέφεραν/υποφέρουν από μοναξιά.

«Νιώσατε ποτέ μοναξιά; Έχετε ζητήσει ποτέ βοήθεια/υποστήριξη; Γνωρίζετε κάποιον που ένιωσε/αισθάνεται μοναξιά; Ξέρετε τι να κάνετε για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά;». Αυτές είναι οι βασικές ερωτήσεις που θα κληθούν να απαντήσουν όσοι/όσες πάρουν μέρος στην έρευνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να λάβετε μέρος πατήστε ΕΔΩ