Με στόχο το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει πλέον τον κόμβο των μεταφορικών διαδρόμων, One Belt One Road (OBOR), και ως ένα από τα βασικότερα σημεία εμπορικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, COSCO, ΟΛΠ και Shanghai International Port Group (SIPG), ένωσαν σήμερα τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας παγκόσμιας σημασίας, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον Πειραιά.

Ads

H Shanghai International Port Group που διαχειρίζεται το 25,7% του διεθνούς όγκου συναλλαγών στην Κίνα, διακινώντας περίπου 35 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως με 2.700 προσεγγίσεις πλοίων μηνιαίως, υπέγραψε ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας με την COSCO και τον ΟΛΠ.

Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού της Σαγκάης, για τη διακίνηση και αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα σε ΕΕ, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης προσωπικού στην Ελλάδα. Το MOY υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο Αθανάσιος Λιάγκος, σύμβουλος διοίκησης και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ και από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της Shanghai International Port Group Chen Xuyuan.

Η δεύτερη συμφωνία μεταξύ της COSCO και της Shanghai International Port Group αφορά σε θέματα διεθνούς συνεργασίας και την υπέγραψαν ε ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Hu Lirong, και ο πρόεδρος της SIPG, Chen Xuyuan.

Ads

Ο όμιλος SIPG αποτελεί κεντρικό ναυτικό και εμπορικό κόμβο της Kίνας καθώς εκτός από τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων χρηματοδοτεί την ανάπτυξη κινεζικών και ξένων λιμανιών ενώ έχει ισχυρή θέση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κίνα αλλά και σε επενδύσεις ακινήτων.

Το πρωί τα στελέχη του λιμανιού της Σαγκάης συνοδευόμενα από στελέχη του ΟΛΠ αλλά και της COSCO ξεναγήθηκαν με ιδιωτικό σκάφος στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά όπου ενημερώθηκαν για όλες τις λειτουργίες του και το επενδυτικό του πρόγραμμα αναφορικά με την ανάπτυξη των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων αλλά και της κρουαζιέρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημερινή υπογραφή των δύο συμφωνιών, τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα στελέχη του λιμανιού της Σαγκάης θα έχουν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το μέλος του Π.Γ της Κ.Ε και γραμματέα της κομματικής επιτροπής Σανγκάης του Κ.Κ Κίνας Χαν Ζιανγκ. 

Ανανέωσαν το μνημόνιο συνεργασίας η Αθήνα και η Σαγκάη

Τη βούληση της Αθήνας και της Σαγκάης για στενότερη συνεργασία επισφραγίζει η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο πόλεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αθηνών, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και του Han Zheng, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο οποίος ήταν επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

Με το νέο μνημόνιο, η συνεργασία των δυο πόλεων διευρύνεται πέραν από τους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου και «σε δράσεις και τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών», όπως είπε ο κ. Καμίνης. Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε την ανάγκη για σαφή χρονοδιαγράμματα και ορισμό αρμοδίων προσώπων από την κάθε πλευρά για την παρακολούθηση των τομέων συνεργασίας, με στόχο -όπως είπε- οι συμφωνίες να τελεσφορήσουν και να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Και ο γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Σαγκάης του ΚΚΚ ζήτησε εντατικοποίηση των επαφών και των ανταλλαγών επισκέψεων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού και του εμπορίου, επισημαίνοντας ότι η Σαγκάη είναι κέντρο μεταρρυθμίσεων και η Αθήνα κοιτίδα της δημοκρατίας και πόλος έλξης για Κινέζους τουρίστες. «Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων αποτελούν οδηγό και για τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών», τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος.