Υπέρ της κατά γράμμα εφαρμογής του μνημονίου, ιδιαίτερα των αποκρατικοποιήσεων τάσσονται οικονομολόγοι, στελέχη της ΕΚΤ και ο επίτροπος Όλι Ρεν σε σημερινές συνεντεύξεις τους στον ελληνικό Τύπο. Εξαίρεση αποτελούν οι θέσεις του Μάνφρεντ Νοϊμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική της Βόνης, που προτείνει την έξοδο από το ευρώ.

Ads

Τις απόψεις του επιτρόπου Όλι Ρεν μεταφέρει στην «Ελευθεροτυπία» ο εκπρόσωπός του, Αμαντέο Αλταφαίγ. «Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση», σύμφωνα με τον επίτροπο. Κάποιες διευθετήσεις στο μνημόνιο είναι θεμιτές αν τηρηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, υποστηρίζει. Πάντως, θεωρεί ότι αυτό γίνεται ήδη κατά τις επίσκεψεις της τρόικας στην Ελλάδα. Απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα να αποδεχτούν το μνημόνιο και «να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί».

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα μέτρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούρκεν Σταρκ, στην «Καθημερινή». Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ ως το 2015, «θα έπρεπε κανείς να είναι πιο φιλόδοξος», αναφέρει. Θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις το κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είναι αντίθετος με κάθε είδους αναδιάρθρωση: «Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει πρόσβαση στις αγορές». Ευκταία θεωρεί τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που «θα έδινε στις αγορές κάποιου είδους εξασφάλιση ότι έχει (η εφαρμογή του προγράμματος) ευρεία υποστήριξη».

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «ακόμη και αν το χρέος μειωθεί με τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις» στηρίζει ο Εντ Μπράου στην «Κ», πρώην διευθυντής του τμήματος οικονομικών του ΔΝΤ. Όμως, η αναδιάρθρωση «δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο μόνος δρόμος για να τα καταφέρει η Ελλάδα είναι και για τον κ. Μπράου η εφαρμογή του μνημονίου. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπει πως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας στους ιδιώτες επενδυτές θα συνεχίσουν να μετατρέπονται σε υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, μέχρι να μείνουν πολύ λίγες ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Ads

Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο πέρα από το μνημόνιο, υποστηρίζει και ο Έβαλντ Νοβότνι στο «Βήμα», διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Παρατηρεί πως «τα βήματα που περιέχονται στο μνημόνιο έχουν καθυστερήσει» ενώ υπογραμμίζει τη θέση της ΕΚΤ για «ταχύτερη πρόοδο, ειδικά σε ο, τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων». Για τις τελευταίες προτείνει να κληθούν ειδικοί από το εξωτερικό «που έχουν σημαντική εμπειρία σε θέματα αποκρατικοποιήσεων». Είναι ριζικά αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενώ θεωρεί την κρίση στην Ελλάδα απόρροια της «χαμένης ελληνικής ανταγωνιστικότητας».

«Γυρίστε στη δραχμή για το καλό σας», «μη βιάζεστε με τις ιδιωτικοποιήσεις, κινδυνεύετε να δώσετε κρατική περιουσία σε χαμηλότερη τιμή απ’ ο, τι πραγματικά αξίζει», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Μάνφρεντ Νοϊμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική της Βόνης. Όσο το συντομότερο το ελληνικό χρέος αναδιαρθρωθεί και η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ τόσο το καλύτερο, καθώς «δεν είναι προς το συμφέρον της να παραμείνει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη», αναφέρει.