Μνημόνια με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής είναι το οικονομικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξή του στους Financial Times, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει αξιοποιήσιμο μέσο από την κυβέρνησή του για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων.

Ads

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή της κυβέρνησης είπε: «Εχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, θα την κάνουν πιο ανοικτή, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική. Είναι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν ποτέ στην Ελλάδα στη διάρκεια των μνημονίων, η τρόικα μας ζητούσε, μας ανάγκαζε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν τις είχαμε υιοθετήσει ως δικές μας και νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει τώρα».

Απαντώντας δε στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η διαχείριση της πανδημίας δίνει στην κυβέρνησή του περισσότερη νομιμότητα και αξιοπιστία για τη λήψη ακόμη πιο σκληρών αποφάσεων, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά: «Νομίζω ναι». «Αυτό που προέκυψε από την πανδημία είναι μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, τα ινστιτούτα, τους τεχνοκράτες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα γνώρισε άνοδο των λαϊκιστών οι οποίοι «προσπάθησαν να επιτεθούν στους τεχνοκρατες». «Εγώ πιστεύω οτι οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί μπορούν να συνεργαστούν και σήμερα είμαστε πιο δυνατοί».

Κατά τα άλλα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει συμφωνία στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για το πακέτο ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, με τον Κ. Μητσοτάκη να λέει στην ίδια συνέντευξη πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου».

Ads

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει αυτή η συμφωνία, είπε ότι «πρέπει, κατ’ εμέ, να μοιάζει πάρα πολύ με την πρόταση της Επιτροπής» για το Ταμείο των 750 δισ., όπου υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για την Ελλάδα 32 δισ. (22,5 άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. δάνεια).

Προσέθεσε ακόμα ότι «κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας, τουλάχιστον τεσσάρων ετών, για να έχει αποτελέσματα το Ταμείο αυτό».

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, έχει περιγράψει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι εφόσον επιτευχθεί πράγματι συμφωνία τον Ιούλιο, θα ακολουθήσει μακρύ χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Για τους όρους και προϋποθέσεις του Ταμείου που θα παραπέμπουν σε μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου», προσθέτοντας ότι «εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εθνικών οικονομιών και στον βαθμό που αυτό θα ισχύει για όλους, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη η επιβολή επιπλέον σκληρών προϋποθέσεων».

Αμέσως μετά βέβαια προχώρησε στη δήλωση που αναφέρεται αρχικά, με την οποία διαβεβαιώνει ότι οι μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικας θα έρθουν με τη μορφή κυβερνητικής πολιτικής.