Για υλοποίησης των απειλών της «Σέχτας Επαναστατών» κατά των δημοσιογράφων κάνουν λόγο τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και τα στοιχεία που προέκυψαν από τη βαλλιστική έρευνα ότι τα όπλα της επίθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την ίδια οργάνωση, τα δημοσιεύματα μιλούν για «ένα καινούργιο κεφάλαιο αίματος» που άνοιξε, με στόχο τους ανθρώπους της ενημέρωσης.

Για προαναγγελία του χτυπήματος, 18 μήνες πριν μέσω της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του τ/σ Alter, κάνει λόγο η εφημερίδα «Τα Νέα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: Με την εν ψυχρώ δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έγινε πράξη η απειλή των τρομοκρατών της Σέχτας Επαναστατών ότι μεταξύ των δημοσιογράφων βρισκόταν το επόμενο θύμα τους.

Ads

Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει:

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης δολοφονίας ήταν το χτύπημα εναντίον του Σωκράτη Γκιόλια. Η Σέχτα επέστρεψε ύστερα από 18 μήνες και διέπραξε το έγκλημα έτσι όπως ακριβώς το είχε περιγράψει στην προκήρυξή της. «Θα βρούμε τους δημοσιογράφους μέσα στα σπίτια τους» είχε γράψει ο συντάκτης της προκήρυξης και αυτό ακριβώς έκαναν οι εκτελεστές. Η μέθοδος ήταν μαφιόζικη και πρωτοφανής για τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που σπέρνει φόβο και πανικό σε πολιτικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και όλους όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο. Με άλλα λόγια η οργάνωση πέτυχε το στόχο της.

Υπό τον τίτλο Η «Σέχτα Επαναστατών» κήρυξε τον πόλεμο στα ΜΜΕ, το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» επικαλείται δήλωση ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου αιματηρών επιθέσεων από τη νέα γενιά τρομοκρατών. Εχουν ανασυνταχθεί, έχουν αλλάξει δόγμα δράσης και πλέον μπορεί να χτυπήσουν τον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Μετά το δέμα-βόμβα στο υπουργείο, ήρθε μέσα σε λίγες ημέρες ο φόνος του δημοσιογράφου. Και ουδείς ξέρει τι θα ακολουθήσει».

Ads

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», από την πλευρά της, παραθέτει ολόκληρα κομμάτια της προκήρυξης-τελεσίγραφου της οργάνωσης, όπου τονίζονται οι απειλές κατά των εκπροσώπων του Τύπου.

«Κύριοι δημοσιογράφοι αυτή τη φορά ήρθαμε στην πόρτα σας, την επόμενη φορά όμως θα μας βρείτε στα σπίτια σας», είχαν γράψει στην προκήρυξή τους μετά την επίθεση στο «Αλτερ» τα μέλη της «Σέχτας Επαναστατών». Και από ό,τι φαίνεται, χθες, ενάμιση χρόνο μετά την απειλή και μετά ένα χρόνο απουσίας, η οργάνωση πραγματοποίησε το τελεσίγραφο που είχε στείλει με τον πιο πειστικό τρόπο… Δολοφονώντας τον 37χρονο Σωκράτη Γκιόλια. Παρ’ ότι, αρχικά, χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου» και «μαφιόζικο χτύπημα», και είχε σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας -δεδομένης και της αποχώρησης κλιμακίου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από την υπόθεση-, τα όπλα «μίλησαν».

«Ενάμιση χρόνο μετά τις εξαιρετικά σκληρές απειλές εναντίον δημοσιογράφων, και 13 μήνες απουσίας, η «Σέχτα Επαναστατών» επανήλθε στο προσκήνιο με μια δολοφονία που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εγχώριας «νεοτρομοκρατίας». Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο αίματος, με στόχο τους ανθρώπους της Ενημέρωσης» τονίζει το «Έθνος». Σημειώνει, επίσης, πως πρόκειται μια ενέργεια ορόσημο, αφού για πρώτη φορά γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης δημοσιογράφος, με μόνο κίνητρο την ιδιότητά του. Αυτό είναι το σκεπτικό που έχει εκφράσει σε όλες τις προκηρύξεις της μέχρι τώρα η πιο σκληρή και ακραία εν ενεργεία ομάδα του σύγχρονου αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα.

Στο στόχαστρο η ανωνυμία των blogs, η σχέση ποινικών-τρομοκρατών και το indymedia

Η δολοφονία του Σ. Γκιόλια έδωσε αφορμή για πολλές συγκρίσεις και δημοσιογραφικές αναλύσεις. Τηλεοπτικά δελτία, εφημερίδες και ιστοσελίδες έκαναν αναφορές σε παλαιότερες επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, όπως κατά του Φίλιππου Συρίγου, του Κώστα Νικολακόπουλου και του Περικλή Στέλλα, ανασύροντας από το αρχείο ακόμα και την υπόθεση Πολκ. Τρία είναι όμως τα θέματα που προβλημάτισαν το δημοσιογραφικό κόσμο ως παρεπόμενα της δολοφονίας Γκόλια:

Η ανωνυμία των blogs επανήλθε στο προσκήνιο, όπως επισήμανε και η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμα με τίτλο «Υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος η ανωνυμία των μπλογκ». «Είναι τόσο ευθύ, γνώριμο, αγαπημένο αντανακλαστικό κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην Ελλάδα με κάποιον τρόπο σχετιζόμενο με το Ίντερνετ, που εάν δεν είχε κάνει και χθες την εμφάνισή του σχεδόν θα έπρεπε να ανησυχούμε. Όμως δεν υπάρχει λόγος: ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος και στην υπόθεση της στυγνής δολοφονίας του Σωτήρη Γκιόλια υπήρξε η ανωνυμία των μπλογκ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Ας σημειωθεί ότι το blog troktiko, όπου δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια και ειδήσεις, παρουσίασε τη δική του επίσημη θέση για τη σχέση του με τον δημοσιογράφο Σ. Γκιόλια. Σε ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο σημειώνεται:

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΑΝ BLOG σας αναφέρουμε ότι ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ του troktiko.blogspot.com ήταν του Σωκράτη Γκιόλια!ΝΑΙ η ιδέα και το όραμα αυτού του blog άνηκε στον Σωκράτη Γκιόλια και όλοι εμείς πορευτήκαμε με τούτη την ιδέα,ενός ανεξάρτητου blog που θα μπορούσε να είναι η φωνή όλων σας. Αυτό που ήθελε ο Σωκράτης Γκιόλιας είναι να υπάρχει ένα ανεξάρτητο μέσο στο οποίο όποιος αισθάνεται αδικημένος, να μπορεί να εκφράσει το παράπονο του,την καταγγελία του χωρίς δόλο και σκοπιμότητες!Και βάση αυτού πορευτήκαμε όλοι εμείς χωρίς καλά καλά να γνωριζόμαστε μεταξύ μας αφού άλλωστε …είμαστε χιλιάδες! Η ανιδιοτέλεια ήταν πάντα ο οδηγός μας για να βάζουμε το οποιοδήποτε κείμενο! Αυτό πλήρωσε ο Σωκράτης Γκιόλιας.Για όλους εμάς ουσιαστικά πλήρωσε… όσο για το κείμενο που μπήκε νωρίτερα,συγχωρέστε μας υπάρχουν και νέα παιδιά που όντως δεν γνώριζαν το Σωκράτη μας και το ΟΡΑΜΑ του για το οποίο και πλήρωσε. Το όραμα του Σωκράτη ήταν να μην ανήκει σε κανέναν,,, Οι τίτλοι ιδιοκτησίας ανήκουν σε ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΣΑΣ!

Αλλά και η σχέση ποινικών – τρομοκρατών απασχόλησε τον Τύπο. Ειδικότερα, η εφημερίδα «Έθνος» σημειώνει ότι η κυβέρνηση εκλαμβάνει τη δολοφονία ως επιβεβαίωση της θεωρίας του Μ. Χρυσοχοΐδη για συνεργασία κοινών ποινικών και τρομοκρατών. Επισημαίνουν πως το χτύπημα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μαφιόζικης εκτέλεσης και, ταυτόχρονα, δίνει συνέχεια στην προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Τότε έγραφαν πως «ήρθαμε στα γραφεία σας, θα έρθουμε και στα σπίτια σας»!

Το αν θα πρέπει να υφίσταται σε χώρο ασύλου το indymedia, επειδή εκεί δημοσιεύονταν αρνητικά σχόλια κατά του αποθανόντος, προκάλεσε επίσης συζητήσεις. Ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου εμφανίστηκε αγανακτισμένος στο χθεσινοβραδινό δελτίο του Alter και διερωτήθηκε «αν το Πολυτεχνείο θα εξακολουθεί να παρέχει άσυλο σε αυτούς που στοχοποιούν στο indymedia δημοσιογράφους, βάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα πρόσωπα – στόχους ανήκει και ο ίδιος, όπως ανήκε ο Σωκράτης Γκιόλιας.