Η οργάνωση «Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία», προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έρευνα κατά της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σχετικά με κακομεταχείριση και επαναπροωθήσεις, εις βάρος προσφύγων.

Ads

Η εν λόγω οργάνωση καταγράφοντας μαρτυρίες και στοιχεία από βίντεο, κάνει λόγο για«κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα και μέσα στα κέντρα κράτησης».

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο επικεφαλής της οργάνωσης, Μοχάμεντ αλ Αμπντάλα, δηλώνει ότι «εάν προχωρήσει αυτή η υπόθεση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ναι έχετε καλές πολιτικές σε ορισμένες χώρες και σε άλλες όχι, όμως είστε υπόλογοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που προστατεύουν τους πρόσφυγες, όχι μόνο στις εσωτερικές κρατικές νομοθεσίες».

Παράλληλα, το «Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία» αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή στελεχών της Frontex, σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Τέλος, σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρώτα θα εξετάσει εάν θα ξεκινήσει έρευνα, για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.