«Και μόνο το γεγονός ότι ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ είχαν προσφερθεί 11,8 κοντά στα 12 δισ. το γεγονός ότι επίσης οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα μακροπρόθεσμα funds που λέμε, δεν είναι αυτά τα άκρως κερδοσκοπικά τα οποία κοιτούν να κάνουν γρήγορες κινήσεις, δείχνει μια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία πλέον στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Ads

Ερωτηθείς εάν σηματοδοτεί μία τεράστια βελτίωση για τη χώρα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως. Και αυτό το είδαμε από τον οίκο Moody’s οι οποίοι αξιολογούν το παρόν της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρέξουν οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ως χώρα απέναντι στους εταίρους και δανειστές, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από την αρχή του χρόνου με το πενταετές και τώρα το δεκαετές έχουμε ”σηκώσει” επτά δισ. ευρώ τις πρώτες 65 μέρες του χρόνου. Είναι θετικό με την έννοια ότι δείχνει από τους ξένους ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς αν αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στην αγορά, ο κ. Μίχαλος τόνισε «οι δείκτες συνεχίζουν να ευημερούν. Βλέπουμε ότι και η βιομηχανική παραγωγή παραμένει σταθερή, βλέπουμε μια συνεχόμενη άνοδο σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, γενικά υπάρχει μια σταθεροποίηση δεν το έχουμε δει όμως, σε μεγάλο επίπεδο, σε μικροοικονομικό επίπεδο δηλαδή στην καθημερινότητα του Έλληνα».

«Βέβαια», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος «εκκρεμούν σοβαρά θέματα όπως είναι οι 120 δόσεις που τις ακούμε και θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα καταλήξει η κυβέρνηση σε συνεννόηση πάντοτε με τους θεσμούς σε ένα ευέλικτο σχήμα, διότι, ξέρετε διατρέχουμε και ένα κίνδυνο, όσο καθυστερούμε να υπάρξει απώλεια εσόδων διότι πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι αναμένοντας τη ρύθμιση δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Άρα θα πρέπει να λήξει αυτό το θέμα, (…) ».

Ads

«Αναμένουμε και τι θα γίνει για τα φορολογικά θέματα γιατί και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό όπως επίσης και την περίφημη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζικού συστήματος, υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα θα έλεγα προς το τραπεζικό σύστημα, διότι εκεί υπάρχουν- θα έλεγα -σοβαρές ευθύνες τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σε ό,τι αφορά την διευθέτηση των δανείων των λεγόμενων “στρατηγικών μπαταχτσήδων”. Έχω πει επανειλημμένως ότι εάν είχαμε ξεκινήσει εδώ και 3-4 χρόνια το τραπεζικό σύστημα από διευθέτηση αυτών των δανείων θα ήταν τελείως διαφορετική και τη άποψη που θα είχαμε ως κοινωνία διαμορφώσει για την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δυστυχώς δεν έγινε και βλέπουμε και φαινόμενα σήμερα όπου τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν με τακτικές οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται σήμερα», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, η έκδοση του 10ετούς ομολόγου δημιουργεί πλέον τις συνθήκες να ανοίξουν οι αγορές και για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρουν πηγές χρηματοδότησης στο εξωτερικό και να αποκτήσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της εγχώριας υγιούς επιχειρηματικότητας.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Η επιτυχής έξοδος της χώρας μας στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2,5 δις ευρώ με επιτόκιο 3,9% και με υποβολή προσφορών που υπερέβησαν τα 11,8 δις ευρώ αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η αισιοδοξία της εξόδου στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να αποτυπωθεί και στην πορεία της εγχώριας αγοράς, η οποία συνεχίζει να πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΠ για το πρώτο δίμηνο του έτους. Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου δημιουργεί πλέον τις συνθήκες να ανοίξουν οι αγορές και για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρούν πηγές χρηματοδότησης στο εξωτερικό και να αποκτήσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της εγχώριας υγιούς επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία η αγορά έχει στη κυριολεξία «στεγνώσει» και οι πωλήσεις, το πρώτο δίμηνο του έτους, κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για 7 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ για 3 στις 10 κυμαίνονται στα ίδια και ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα.

Η ασθενική πορεία της αγοράς αποτυπώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αγορά των σούπερ μάρκετ κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό μόλις 2% το πρώτο δίμηνο του έτους, αύξηση των πωλήσεων στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η δυναμική ανάπτυξη γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αποτελούν τα «κλειδιά» για να μπορέσει και η ελληνική αγορά να συμβαδίζει με την άνοδο των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

Σε διαφορετική περίπτωση οι πολιτικές αναγνώσεις θα αποτυπώνονται μόνο στους οικονομικούς δείκτες, στέλνοντας θετικά μηνύματα στους δανειστές, αλλά δεν θα βελτιώνουν τα εισοδήματα νοικοκυριών, ούτε θα αυξάνουν το τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Η έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ είναι η πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Ας αδράξουμε λοιπόν από τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων κάθε επενδυτική και χρηματοδοτική ευκαιρία για τη Χώρα μας».