Τις απόψεις του αναφορικά με την διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης του κύματος ακρίβειας, την τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ ενώπιον των νέων πολιτικών δεδομένων, αλλά και τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis καταθέτει μιλώντας στο tvxs.gr καταθέτει ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης. Παράλληλα, αναφέρεται στην στρατηγική των “ίσων αποστάσεων” καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ στη χώρα μας.
  

Ads
  • Πως κρίνετε την διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης στο ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο δείχνει να πλήττει καίρια τους Έλληνες πολίτες; Έχετε την αίσθηση πως τα χέρια των ιθυνόντων είναι πράγματι “δεμένα” λόγω των όσων συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον;

Ποια διαχείριση ; Διαχειρίζομαι σημαίνει ενεργώ κάνω κάτι. Αν εξαιρέσουμε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των αρμοδίων υπουργών η κυβέρνηση έχει κάνει από ελάχιστα έως τίποτα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για όσους στην πραγματικότητα πλήττονται. Προφανώς η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη άλλα οι κυβερνήσεις κρίνονται και χαλυβδώνονται στις κρίσεις. Αν δε, θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς υπάρχουν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανασχέσουν το κύμα ακρίβειας αλλά είναι εκτός του νεοφιλελεύθερου ιδεολογικού πλαισίου της κυβέρνησης. Πρώτον επαρκής στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δεύτερον επιβολή πλαφόν σε βασικά αγαθά ακόμα και αν αυτό σημάνει παροδικό κόστος για τα σουπερμάρκετ. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία σημείωσαν υπερκέρδη την περίοδο της πανδημίας, και ήταν από τους λίγους τομείς που δεν επλήγησαν.

Είναι η στιγμή να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους και να σταθούν στην κοινωνία. Τρίτον αύξηση του κατώτατου μισθού, και νομοθέτηση για την αυτόματη προς τα πάνω τιμαριθμική προσαρμογή του. Τέταρτον επαν-επένδυση και ανάκτηση του στρατηγικου ελέγχου δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ώστε να υπάρχει ένας ισχυρός  φορέας ενέργειας που θα συγκρατεί τις τιμές στην ενέργεια καθώς θα ενδιαφέρεται για την κοινωνική ωφέλεια και όχι τα εταιρικά κέρδη και την υπέρογκη αύξηση των αμοιβων των διοικητών τους. Θα με ρωτήσετε υποθέτω «Πάλι λεφτά υπάρχουν;» Ε τί να κάνουμε πράγματι λεφτά υπάρχουν και πάνε στους κυβερνητικούς ημετέρους και σε μη κοινωνικά ή ακόμα και οικονομικά επωφελείς δραστηριότητες.

Ads

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συνεχείς αγορές εξοπλισμών για μια ήδη υπερ-εξοπλισμένη αστυνομία, οι υπερκοστολογήσεις και οι δυσθεώρητες απευθείας αναθέσεις. Δεν μπορεί στην κρίση οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  • Πριν από λίγες μέρες καταγγείλατε ότι θα ανατεθούν 13 δισ ευρώ δημόσια έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 5 συγκεκριμένες εταιρείες. Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση ευνοεί τη δημιουργία “καρτέλ” προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων;

Δεν είμαι ο Μάντης Τειρεσίας δεν μπορώ να γνωρίζω τί επιθυμεί ή τί σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θεωρώ όμως ότι αν δεν βλέπει ότι η πρακτική της μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία καρτέλ είναι ανόητη. Ας διαλέξουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τί ακριβώς είναι: ανόητοι ή υπηρέτες συμφερόντων.

  • Υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας για υπερβολική εύνοια μιας μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ προς την κυβέρνηση, με φόντο και τις “λίστες Πέτσα”. Ποια είναι η δική σας άποψη επί του ζητήματος;

Ξέρετε σε κάθε διεθνή έρευνα για την ποιότητα της δημοκρατίας που δημοσιεύεται πηγαίνουμε όλο και χειρότερα. Στην πρόσφατη έρευνα του economist κατατασσόμαστε στις «προβληματικές δημοκρατίες» και πλησιάζουμε επικίνδυνα τα μεικτά καθεστώτα. Μια από τις βασικές αιτίες αυτής της κατρακύλας είναι η απειλή της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Αυτό προφανώς εκτείνεται και στη λίστα πέτσα που ως άλλος Καίσαρας στην αρένα επιθυμεί να κρίνει το ποια μέσα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και ποια θα δώσουν άνιση μάχη για την οικονομική τους επιβίωση. Η δεξιά κατάφερε να μεταφέρει το ρουσφέτι και τον πλατειασμό στην ενημέρωση. Αν εξυπηρετείς την εξουσία ως ΜΜΕ θα πάρεις πολύ χρήμα. Αν όμως «δεν είσαι του κόμματος» θα πάρεις λιγότερα από όσα δικαιούσαι ως ΜΜΕ ή ακόμα και τίποτα. Μιας και πιάσαμε τα ζητήματα της ενημέρωσης και των ΜΜΕ επιτρέψτε μου να θέσω ένα ακόμα σκέλος στην εξίσωση του εκμαυλισμού της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να ελέγξει τον χώρο των Μίντια. Είναι ανήκουστο και πλήρως καταδικαστέο κυβερνητικοί αξιωματούχοι να απειλούν ερευνητικούς δημοσιογράφους με διώξεις και φυλακίσεις. Είναι δε τραγικό η δικαιοσύνη να εργαλειοποιείται ώστε οι απειλές αυτές να γίνονται πράξη. Πρόκειται για επικίνδυνη δημοκρατική εκτροπή.

  • Πρόσφατα ταχθήκατε με σαφήνεια υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή όμως η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να υιοθετεί μια στρατηγική “ίσων αποστάσεων” από τη ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως κρίνετε αυτή την επιλογή και ποια βήματα εκτιμάτε πως είναι αναγκαία για μια ουσιαστική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας;

Δεν πιστεύω ότι η ηγεσία τάσσεται υπέρ των ίσων αποστάσεων ή εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να το πιστέψω. Σε κάθε περίπτωση στο Συνέδριο πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί με σαφήνεια πως ο βασικός ιδεολογικός και ιστορικός αντίπαλος είναι μονάχα ένας, η δεξιά. Από εκεί και πέρα οι συγκλίσεις στον προοδευτικό χώρο δεν είναι αποτέλεσμα κινήσεων κορυφής αλλά ώριμο τέκνο κοινωνικής αναγκαιότητας και επομένως απότοκος λαϊκών συμμαχιών. Οι ίδιες οι κοινωνικές δυνάμεις θα καθορίσουν τα βήματα, αν τελικά κάτι τέτοιο χρειάζεται, σε χώρους εργασίας, πολιτικά κινήματα και γειτονιές. Έως τότε μπορούμε και οφείλουμε να βαδίζουμε χωριστά αλλά να χτυπάμε  την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

  • Υπάρχει ένα κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, το οποίο απορρίπτει ευθέως οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα φαντάζει πιο “φιλικά” διακείμενο απέναντι στη ΝΔ. Θεωρείτε πως αυτό το διαφαινόμενο “ρήγμα” στο εσωτερικό του κόμματος είναι εύκολο να γεφυρωθεί, με δεδομένο μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, κάτι που πιθανότατα θα σας φέρει ενώπιον ενός διλήμματος αναφορικά με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας;

Δεν είμαστε φιλικά διακείμενοι σε κανέναν πέραν του Ελληνικού λαού και της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή μας η πεποίθηση είναι που μας ενώνει και (πρέπει) να ανοίγει χάσμα ανάμεσα σε εμάς και την Νέα Δημοκρατία. Ας έρθουν οι εκλογές και το βλέπουμε. Εμείς διεκδικούμε να είμαστε ο πρωταγωνιστής στον προοδευτικό χώρο. Αν τα καταφέρουμε, μετά τις εκλογές εμείς θα θέτουμε τόσο την ατζέντα όσο και τα διλήμματα.

  • Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια για συγκρότηση “κυβέρνησης τεχνοκρατών” και μάλιστα με σχετική “παρότρυνση” εκ μέρους των Βρυξελλών. Πως βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πιστεύετε πως το κόμμα σας θα πρέπει να στηρίξει -έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η πολιτική δεν είναι δουλειά των ειδικών. Οι ανατροπές και οι συγκρούσεις που έχει ανάγκη ο τόπος προϋποθέτουν την λαϊκή νομιμοποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας. Όταν κάποιος συγκρούεται με τα οργανωμένα συμφέροντα, το μόνο όπλο του είναι η εκπεφρασμένη και μέσα από την ψήφο δύναμη της κοινωνίας.

  • Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τις διώξεις δημοσιογράφων αλλά και δικαστικών λειτουργών για όσα αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα γύρω από την υπόθεση Novartis. Μάλιστα, είχαμε και τη διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου από τη ΝΔ για τη δημόσια διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του ζητήματος. Θεωρείτε πως υπάρχει πράγματι απόπειρα κουκουλώματος ενός υπαρκτού σκανδάλου;

Η ύπαρξη σκανδάλου είναι δεδομένη και όλοι το παραδέχονται. και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που σε συνέντευξή του σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι δηλώνει…το εχω πει απο το 1018 ,θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις απο τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ.

Βέβαια ούτε αποζημιώσεις διεκδικηθήκαν και ήταν και η σαφής παραδοχή του πρωθυπουργού απο την στιγμή που μίλησε για αποζημιώσεις ,οτι πρόκειται περι σκανδάλου που βρήκε έδαφος ανάπτυξης και στην Ελλαδα.Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Υπάρχουν όμως με βεβαιότητα τεράστιες πολιτικές ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναληφθούν. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει χώρα ένα σκάνδαλο τέτοιων διαστάσεων επί υπουργίας σου και να μην το παίρνεις χαμπάρι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είσαι σίγουρα πολιτικά υπόλογος. Η συνεχής καθυστέρηση της κυβέρνησης να κάτσει τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ στο σκαμνί της δικαιοσύνης και να διεκδικήσει με τόκο τον δημόσιο πλούτο που λεηλάτησε αποτελεί συνέχεια αυτής της ύποπτης  κατά την γνώμη μου πολιτικής ανευθυνότητας. Δεν είμαι στο μυαλό των κυβερνώντων αλλά με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ιδιαιτέρως πιθανό η αναβλητικότητα του Μαξίμου να συνδέεται και με την προσπάθεια κουκουλώματος των αντικειμενικά υπαρχόντων πολιτικών ευθυνών.