«Η μονιμότητα είχε οδηγήσει σε τελμάτωση το δημόσιο τομέα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε, η άρση της μονιμότητας πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των φορέων και των νομικών προσώπων του Δημοσίου, δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση προσωπικού.

Ads

Παρόλο που τόνισε πως «δεν είμαι κυνηγός απολύσεων», παραδέχθηκε ότι οι απολύσεις είναι μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τις ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων τμημάτων του Δημοσίου ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «προφανώς δεν πρέπει να πάνε όλα στον ιδιωτικό τομέα» αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι το κράτος δεν θα συνεχίσει τις σχετικές διαδικασίες».

Επίσης, χαρακτήρισε «στέρεη» την πλειοψηφία των 153 βουλευτών της παρούσας κυβέρνησης κάνοντας λόγο για καλή συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Ads

Νέο κύμα κατάργησης φορέων

Νωρίτερα, την Πέμπτη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως θα ακολουθήσει και δεύτερο, ενδεχομένως και τρίτο κύμα καταργήσεων φορέων μετά τη γνωστοποίηση του «λουκέτου» σε 21 δημόσιους φορείς.

«Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στο σωστό του μέγεθος», τόνισε.

«Τολμούμε να κλείσουμε φορείς κάτι το οποίο συζητείται εδώ και τόσο καιρό», υπογράμμισε, παρόλο που, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις.

Σε ό, τι αφορά τον στόχο των 11.000 απολύσεων για το 2014, σημείωσε ότι θα προέλθουν από τις περιπτώσεις των καταργήσεων φορέων, από αυτούς που φεύγουν για πειθαρχικούς λόγους και από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.