«Εγώ έχω τυπικές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη όπως έχω με όλους τους επιχειρηματίες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του Alpha και πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία κοινωνική, δεν έχω φιλική επαφή. Ούτε τακτικά τον βλέπω. Εγώ δεν έχω σχέσεις με τη διαπλοκή, ούτε έρχομαι να εξαργυρώσω κάποια γραμμάτια την επόμενη ημέρα». Ο ισχυρισμός του προκάλεσε αίσθηση καθώς εκτός του ότι αρνήθηκε τις δηλωμένες σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη ΝΔ, επιπλέον τον χαρακτήρισε επί της ουσίας διαπλεκόμενο. 

Ads

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγον ημερών ο εφοπλιστής ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Ο κ. Μαρινάκης είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Κάνει μια πολύ βαριά καταγγελία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουμε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, από την πλευρά του κ. Παππά; Αν αυτά είχαν ειπωθεί για μένα θα είχαν προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα συμπλήρωσε: «Ξέρουμε ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο κρύβεται κάποιος Παππάς. Όχι ρασοφόρος. Τον καλύπτει ο κ. Τσίπρας ή όχι;»

«Ο κ. Τσίπρας κρίνει από τις παρεμβάσεις που ο ίδιος έκανε στη Δικαιοσύνη. Έχω νέα για τον κ. Τσίπρα. Εγώ δεν δουλεύω έτσι. Η ΝΔ θα κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της και θα κρίνει τον κάθε Μαρινάκη. Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη τελειώνουν εφόσον ο κόσμος μας εμπιστευτεί» υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ανέφερε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο, αλλά δεν αφορούσε το κάδρο των πολιτικών προσώπων έτσι όπως στήθηκε από τον κ. Τσίπρα».

Αναφερόμενος στα ζητήματα οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εστιάσει στη σύγκριση μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και των ελληνικών ομολόγων αναφέροντας: «Τα επιτόκια μας σε σχέση με τα γερμανικά εξακολουθούν να είναι ψηλά. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές. Είπα ότι θα έχει δυσκολία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιον εμπιστεύονται οι επενδυτές». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τις κατηγορίες απέναντι στον πρωθυπουργό ότι «διέλυσε τη μεσαία τάξη» και πρόσθεσε: «Πόση αξιοπιστία έχει όταν ξέρει ότι φεύγει; Είπε απίστευτα ψέματα για να κερδίσει την εξουσία. Τώρα που μάλλον μέσα του ξέρει ότι χάνει, έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πει πάλι ψέματα;»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δήλωσή του για το κόψιμο του δώρου Χριστουγέννων, την απέδωσε σε «fake news της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για «χυδαία κυβερνητική προπαγάνδα». Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «καλώς πληρώνουμε το ΔΝΤ», προσθέτοντας όμως την ίδια στιγμή: «Από εκεί και πέρα να αναρωτηθείτε γιατί η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε χιλιάδες επαγγελματίες που τους χρωστάει το δημόσιο».

Ads

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών έσπευσε αρχικά να πάρει αποστάσεις από πράξεις βίας αναφέροντας ότι απορρίπτει οποιασδήποτε μορφής φυσική ή φραστική βία, προσθέτοντας όμως πως καταλαβαίνει ότι ο κόσμος είναι οργισμένος και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί αυτή η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή».

«Στο βασικό επιχείρημα γιατί δώσαμε γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, ο κ. Τσίπρας δεν έχει απαντήσει ποτέ» είπε, αναφερόμενος  ο πρόεδρος της ΝΔ. «Περιμένω ακόμα τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του να τα εξηγήσουν αυτά στη Β. Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μετριάσω τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας».

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Ε. Μεϊμαράκη και τις δηλώσεις του για την πρόταση απονομής του βραβείου Νόμπελ στο Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη. Αυτό που εννοούσε και αντελήφθην είναι ότι τιμητική πρόταση θα μπορούσε να είναι το νόμπελ, θεωρητικά, για κάθε Έλληνα πολιτικό. Αλλά για μια κακή συμφωνία δεν το αντιλαμβάνομαι».

«Το πρόβλημα των Εξαρχείων δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του. «Δεν υπάρχουν γκέτο και άβατα αλλά θα ξεκινήσει και από τα πανεπιστήμια. Τη στιγμή που θα καταργηθεί το άσυλο, η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο χωρίς να χρειάζεται καμία ειδική συναίνεση και ειδική άδεια. Τη στιγμή που το άσυλο καταργείται ο διακινητής ναρκωτικών έξω από την ΑΣΟΕΕ θα μπορεί να συλληφθεί. Ο αστυνομικός θα μπει και θα τον βγάλει έξω. Αυτό σημαίνει κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο των ιδεών προστατεύεται επαρκέστατα στην Ελλάδα».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τη θέληση του ελληνικού λαού για το ποια κόμματα θα είναι στη βουλή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές. «Θα αποφασίσει αν θέλει τα χέρια μου να είναι λυμένα. Κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα, θα σχηματιστεί για να αλλάξει την απλή αναλογική. Αν με ρωτάτε αν αυτή η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή, σας απαντώ όχι. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος πλατιάς συμπόρευσης».

«Είναι ανθέλληνας ο κ. Βέμπερ και φιλέλληνας ο κ. Μαδούρο. Αυτό μας λέει η κυβέρνηση» είπε σε ‘άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το να έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα ως ανθέλληνα πάει πολύ.

Υποστήριξε δε ότι «ο κ. Βέμπερ έχει συνταχθεί με το χρόνιο αίτημα της ΝΔ να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Τσίπρας ποια θέση παίρνει σε αυτό;»

«Το μεγαλύτερο ανάχωμα στην ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι μια ισχυρή κεντροδεξιά. υποστήριξε  πρόεδρος της ΝΔ, και πρόσθεσε:«Και ο μεγαλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας».