Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τρίτη θητεία στις εθνικές εκλογές του 2027 γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ant1, επαναλαμβάνοντας ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας.
«Οι εκλογές θα γίνουν σε 2,5 χρόνια… Φυσικά και θα είμαι επικεφαλής… Θα δώσω τη μάχη ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ως «μπετόν αρμέ», τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στη βάση». Επανέλαβε επίσης ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές του εκλογικού νόμου, υπογραμμίζοντας την πίστη του στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Μητσοτάκης:Τα σχέδια του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που έγινε και αφορμή για τη διαγραφή Σαμαρά, είπε ότι, είναι ακόμα πρόωρη η συζήτηση και χαρακτήρισε «προσβλητικό» να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του, ενώ τόνισε πως, «δεν υπάρχει ζήτημα συνοχής στην ΚΟ της ΝΔ».
Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το εκλογικό τοπίο το 2027, ούτε και ποια θα είναι η πρόθεση των κομμάτων. Δεν ξέρουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή το 2027. Άρα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμη», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.
Στο ενδεχόμενο να συζητηθεί το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, στις 4 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχω αυτή τη στιγμή, δεν είμαι έτοιμος να κάνω μία τέτοια συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη, διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας».
Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για Σαμαρά–Καραμανλή
Κατά τα λοιπά, με αφορμή τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και φήμες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να προχωρεί ακόμα και στη δημιουργία νέου κόμματος, αλλά και «διαρροές» βουλευτών που βρίσκονται κοντά του, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η βάση είναι «μπετόν αρμέ», ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι παραπάνω για τη στάση ή τις προθέσεις του Α. Σαμαρά.
Απαντώντας, δε, στην κριτική, τόσο του Α. Σαμαρά όσο και του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά ζητήματα και ιδίως στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό ως έναν βαθμό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου, του Υπουργού Εξωτερικών, διαρκώς, όταν έχουμε πει σε όλους τους τόνους τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε και τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνουμε…
..Αν αυτό εξυπηρετεί -και δεν αναφέρομαι στους δύο τέως πρωθυπουργούς εδώ, αναφέρομαι κυρίως στην κριτική που μας ασκείται από τα δεξιά μας-, αν αυτό το πράγμα αισθάνονται κάποιοι ότι τους δίνει κάποιους πόντους στην κοινή γνώμη –δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε-, αυτό είναι δικό τους θέμα».
Μητσοτάκης: Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά είπε: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και για άλλα ζητήματα, περιφερειακά, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της γρήγορης βίζας για τα νησιά μας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Μητσοτάκης: Τι είπε για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης και τον σταθμό Βενιζέλου είπε: «Πιστεύω ότι είμαστε στον πιο όμορφο σταθμό μετρό στον κόσμο. Και αυτό, προφανώς, πέραν της μεγάλης χρησιμότητας του μετρό για να απαλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, έχει και μια ευρύτερη απήχηση ως προς τη συνολική ανάδειξη μιας πόλης την οποία προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ και η οποία τώρα αρχίζει να δείχνει την πραγματική της δυναμική».
Αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συζήτηση για την επιστροφή ξεκίνησε «με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησής μας. Είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη Βρετανική Κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των Γλυπτών».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >