Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μεταξύ άλλων για την επιβολή προσωρινής εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, την οικονομία, τον ανασχηματισμό και την ενδοοικογενειακή βία.

Ads

«Βάση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μια έκτακτη φορολόγηση για το 2022 στα κέρδη των διυλιστηρίων. Τώρα που έχουμε μια εικόνα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόφαση αυτή, η οποία είναι δίκαιη», δήλωσε αρχικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm για το μέτρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν στην στήριξη ευάλωτων, ειδικά των συνταξιούχων και όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Ηταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι τα έσοδα από αυτό τον φόρο θα ανέρχονται περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Ads

«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη του προυπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «Δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

«Η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή»

Όσον αφορά την ακρίβεια, διεμήνυσε ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή», ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση του καφέ με τη μορφή take away και delivery.

«Το ταξί πρέπει να είναι ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς, ενώ το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery», δήλωσε.

Μάλιστα, ο ίδιος «ζήτησε» και αλλαγή της ατζέντας. «Θέλω να περάσουμε τη συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Τα πήγαμε καλύτερα στον πληθωρισμό γι’ αυτό τόνισα από το υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι και τα σούπερ μάρκετ και οι επιχειρήσεις», επισήμανε.

Μητσοτάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: «Αν υπάρχουν αδικίες, θα τις δούμε»

Σχετικά με τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης και υπενθύμισε πως είχε προαναγγελθεί προεκλογικά. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «εάν έχουν υπάρξει αδικίες, όπως λόγου χάρη στο οικογενειακό εισόδημα, αυτές θα τις δούμε».

«Δεν θέλει κανείς το εισόδημά του να είναι αυτό του κατώτατου μισθού. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια κλπ. Αν υπάρχουν σημειακές αδικίες, θα τις δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της πολιτικής» σημείωσε.

Τι είπε για τον ανασχηματισμό

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, απάντησε: «Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Κατ’ αρχάς αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έκρυψα ότι δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Υπήρχαν πολίτες που απείχαν συνειδητά και όχι από αδράνεια. Μας είπαν ότι έχουμε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσατε όπως η ακρίβεια και η υγεία. Μας είπαν σας εμπιστευόμαστε με έναν αστερίσκο, φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα και οι αλλαγές προσώπων αυτό αποσκοπούν ότι ένας νέος υπουργός μπορεί να κινηθεί ταχύτερα χωρίς να μηδενίζω το έργο των προκατόχων τους».

«Γίνεται συστηματική δουλειά για την ενδοοικογενειακή βία»

Για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Κάναμε πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Δικαιωθήκαμε απόλυτα με την αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα σε έναν γιατρό που διαπιστώνει  σοβαρά ευρήματα ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, να καταφεύγει  ο ίδιος σε εισαγγελέα και ιατροδικαστή. Έτσι αποκαλύφθηκε και η πλήρης έκταση αυτού του περιστατικού. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Απλώς αυτό έγινε γνωστό λόγω της δημοσιότητας του προσώπου».

Όπως τόνισε: «Κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις. Τα στοιχεία από το ΑΤ Ομονοίας δείχνουν ότι έγιναν 216 συλλήψεις από την αρχή του χρόνου για ενδοοικογενειακή βία. Γίνεται συστηματική δουλειά».

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Τον καλωσορίζουμε στον ρεαλισμό των προτάσεών μας

«Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Real FM.

«Ενώ πριν λίγους μόλις μήνες ο ίδιος και οι υπουργοί του ισχυρίζονταν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αποδίδει ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σήμερα, στη συνέντευξή του, ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ, με σκοπό την αντιμετώπιση την ανάσχεση της ανόδου των τιμών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημειώνει:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί να πάει μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εκεί να εξετάσουν μαζί και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις απόψεις του καθενός για τη λειτουργία της οικονομίας».

Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «ενδεχομένως, αυτό να τον οδηγήσει και στην αναθεώρηση του μέτρου για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία τους σε οικονομικό αδιέξοδο, για το οποίο δήλωσε σήμερα πως δεν έχει σκοπό να το αλλάξει».

«Και, βεβαίως, θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Μητσοτάκη για τη σθεναρή υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού ο ίδιος προανήγγειλε πως θα θέσει στον ομόλογο του από τη Β. Μακεδονία πως η συμφωνία προβλέπει τη μία και μοναδική ονομασία της χώρας του έναντι όλων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε αιχμηρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κασσελάκης: Οι ζωές των πολιτών δεν βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας τα εξής:

Όταν προεκλογικά καταθέταμε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών, των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση και «κυβερνητικά» ΜΜΕ μάς λοιδορούσαν για λεφτόδεντρα. Σήμερα πανηγυρίζουν.

Εμείς όμως, καταθέσαμε αυτή την πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας με άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο επίπεδο που προτείνει η Ε.Ε. Μέτρα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη των διυλιστηρίων για να δώσει ακόμα ένα pass, αυτή τη φορά ως επίδομα στους συνταξιούχους. Για ακόμη μια φορά αφήνει το πρωθυπουργικό κοστούμι των λεφτόδεντρων του κ. Γκρίνμπεργκ και ντύνεται κομματάρχης της Δεξιάς του ‘50.

Υιοθετήστε σήμερα την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήστε ΤΩΡΑ σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών και δη με τον φορολογικό συντελεστή που προτείνουμε. Οι ζωές των πολιτών δε γίνεται να βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα βάσει των εκλογικών στατιστικών του Κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπερήφανοι. Θέλουν λύσεις, τώρα.