Μηνύματα στον Αντώνη Σαμαρά στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ – μια συνεδρίαση, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος η στάση του κόμματος εν όψει της, διαγραφόμενης, συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ads

Μιλώντας στον Real FM είπε ότι η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη «σε μια εσωστρέφεια που δεν βοηθά», διαμήνυσε ότι η συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση πρέπει να υπερψηφιστεί από το κόμμα του και προειδοποίησε ότι ο ίδιος θα σταθεί αντίθετος σε οποιαδήποτε άλλη προοπτική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας».

«Ανήκω», δήλωσε, « σε αυτούς που ουδέποτε επένδυσε πολιτικά στην αριστερή παρένθεση και στο πολιτικό ατύχημα το οποίο αν συμβεί θα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ κακής εξέλιξης στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Άρα, εγώ δεν επενδύω και σε αυτή τη λογική και για έναν πρόσθετο λόγο ότι και η ΝΔ θα χρειαστεί το δικό της χρόνο να βρει τον δρόμο της. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την ταχύτητα ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμα κάνει την αυτοκριτική στο βαθμό που θα έπρεπε για το τι μας οδήγησε στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Φαινόμαστε κι εμείς εγκλωβισμένοι σε μία εσωστρέφεια η οποία δεν βοηθά ούτε την ίδια τη ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ σε ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές, ο Κυριάκος Μητστοάκης τόνισε: «Η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 – εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου- στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική και στην κυβέρνηση και ζήτησε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών τονίζοντας: «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα έστω και σήμερα, γιατί αυτός έχει την πρωτοβουλία, να συγκαλέσει μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, διότι αν δεν μπορούν τα κόμματα και σήμερα ακόμα να συνεννοηθούν, να ενημερώσει καταρχάς ο κ. Τσίπρας για το ποιο είναι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας ευρύτερης συναίνεσης, τότε καταλαβαίνετε ότι θα μένουμε εγκλωβισμένοι σε διχαστικές λογικές του παρελθόντος που δεν βοηθούν σήμερα τη χώρα».