Τη συναντίληψη Αθήνας – Βερολίνου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ και «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» εξέφρασαν σε κοινές δηλώσεις Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, συμπληρώνοντας πως υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών, τις ανθρωπιστικές παύσεις και την παροχή βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 11.200, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Ads

Ουκρανία, ελληνική οικονομία, ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών.

«Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. Τα νέα από την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα από τότε. Η Ελλάδα γραφεί νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Διαθέτει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικά ”κλειδιά” σε αυτή την πορεία είναι ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα την οποία επιβεβαίωσε η ανανεωμένη λαϊκή εντολή», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες ισχυρές πιέσεις και νέες μεταναστευτικές ροές. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη. Το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου πρέπει να προχωρήσει γρήγορα με δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή βαρών. Χρειαζόμαστε δυναμικό σχέδιο. Με αποτροπή παράνομων διελεύσεων και διαχείριση νόμιμων μεταναστευτικών ροών», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ads

«Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, πρέπει να διεξάγεται με τους κανόνες του πολέμου. Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Βλέπουμε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο της. Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική με την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε και Κυπριακό, κοινός στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=HybmMmVC3-U&ab_channel=%CE%9F%CE%A0%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της συνεργασίας και σε ενεργειακό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας τον πράσινο ενεργειακό διάδρομο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, που όπως είπε «αποτελεί σημαντικό βήμα και για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια αλλά και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως ενόψει της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική κρίση και του μεταναστευτικού προβλήματος, που όπως είπε αποτελούν προτεραιότητες για όλη την ΕΕ.

«Η Ελλάδα ως κράτος πρώτης γραμμής δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει στο φόντο της κρίσης στο Μεσανατολικό νέες ισχυρές πιέσεις, επιβαρύνοντας τις ήδη αυξημένες φέτος ροές. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις καθημερινές μας προσπάθειες μας να προστατέψουμε τα εθνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και χαίρομαι επίσης γιατί η Γερμανία αναθεώρησε την πολιτική παροχών προς μετανάστες. Θέση μας είναι ότι το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να διευθετήσουμε και τα ζητήματα των δευτερογενών ροών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερωτηθείς σχετικά επέμεινε ότι:

«Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς, επιθυμούμε να λύσουμε το θέμα των δευτερογενών ροών σε πνεύμα καλής συνεργασίας με την Γερμανία, θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε σε αυτό με τον καγκελάριο Σολτς καθώς αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και το Κυπριακό, όπου τόνισε ότι είναι κοινός μας στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χαιρετίζοντας την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για την επιλογή ειδικού απεσταλμένου.

Στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών ο κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για τις προσπάθειες να παραμείνουν οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις σε ήρεμα νερά με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Διευκρίνισε ότι διαφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, αλλά επανέλαβε πως:

«Το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση που ήδη έχει παράξει αποτελέσματα».

Σολτς: Ανάγκη λύσεων για να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

«Διαπιστώσαμε ότι οι αγορές έχουν εξαιρετική εκτίμηση για το πώς αντιμετώπισε η Ελλάδα τα προβλήματα που είχε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισράηλ έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση- να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ