Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη συνάντησή τους μετά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη το οποίο συνεχάρη «για την πολύ σημαντική στιγμή για εσένα, για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από πολλά χρόνια, 28 εάν δεν κάνω λάθος, να γίνεται δεκτό στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαιώνει τη στρατηγική διάσταση της σχέσης που έχει η Κύπρος πια με τις ΗΠΑ σε συνέχεια της στρατηγική σχέσης που και η Ελλάδα έχει.»
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της τριμερούς συνεργασίας πιστεύω ότι και η φωνή των ΗΠΑ, η οποία αναγνωρίζει ότι έχει έρθει πια η ώρα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι και αυτή μία σημαντική στιγμή που έρχεται να προστεθεί στη δυναμική η οποία διαμορφώνεται τους τελευταίους μηνες».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του επισήμανε:
«Είναι μια ιστορική συνάντηση μετά από 28 χρόνια και το σημαντικότερο είναι η αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ του ρόλου που η Κύπρος και η Ελλάδα διαδραμάτισαν στην περιοχή. Μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγική σημασίας και το αποδεικνύουμε με πράξεις με έργα και όχι με λόγια – και χαίρομαι ιδιαίτερα από αυτή η στρατηγική φέρνει αποτελέσματα, αναγνωρίζεται δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό σίγουρα βοηθά και ενισχύει τις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού σε μία κρίσιμη συγκυρία.
Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να συναντιόμαστε και να συζητούμε. Από την πρώτη στιγμή κινούμαστε με μία κοινή στρατηγική, κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις, όπως έπρεπε πάντα να ήταν η σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας. Χαίρομαι που όλο αυτό το διάστημα υλοποιούμε μία στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα».
Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν
Η σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο και τον αναβαθμισμένο στρατηγικό ρόλο της στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο οι πρόεδροι Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης, στην πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου μετά από 28 χρόνια.
Ο Μπάιντεν είπε πως δεν υπάρχει όριο σε αυτά που οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν μαζί σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε σε θέματα όπως η Ουκρανία, η Γάζα και, στο Κυπριακό και στη διαίρεση του νησιού, όπως είπε, το οποίο θύμισε πως επισκέφτηκε πριν από δέκα χρόνια ως αντιπρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κ. Πρόεδρε καλωσορίσατε, χαίρομαι που σας βλέπω. Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη μου στην Κύπρο ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη μας να πετύχουν μαζί, το κάνουμε αυτό εδώ και πολύ καιρό.
Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία, αρχίσαμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, στις πληροφορίες και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κ. Πρόεδρε, η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά εφικτά. Και σας ευχαριστώ για αυτό. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τότε ήταν Γερουσιαστής για ένα χρόνο ήδη, επισημαίνοντας «ήταν μια θλιβερή κατάσταση».
O Πρόεδρος της κυπριακης Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι: «Oι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο. Στο διμερές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες, μετά και τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο την περασμένο βδομάδα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και εργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις, για να στείλουμε την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και για την εκκένωση υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή.
Αναφορικά με την Ουκρανία, η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά έχοντας υπόψη ότι η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και κ. Πρόεδρε βασίζομαι στη δική σας στήριξη, στη στήριξη των ΗΠΑ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, λύση στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών: της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ, και προσβλέπω στις συνομιλίες μας.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >