Ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων που αναμένεται να αποκαλυφθούν για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έσπευσε να τις υποβαθμίσει, πριν ακόμη αποκαλυφθούν, λέγοντας πως πρόκειται για «αποσπασματικές» συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Αναμοχλεύοντας το παρελθόν δεν θα ξεφύγετε από την αλήθεια στο παρόν. Εσείς συμφωνείτε», είπε.

Ads

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε σεμινάρια ιστορίας, είμαστε εδώ για να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και θα κριθεί για αυτές. Υπογράφετε μια συμφωνία που για μένα αποτελεί μείζονα εθνική υποχώρηση. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Αμφιβάλω αν εσείς την έχετε», δήλωσε μεταξύ άλλων απορρίπτοντας τη συμφωνία.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επισήμανε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή έρθει για κύρωση στη Βουλή, αλλά θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής. Πρόκειται για «ρεσιτάλ υποκρισίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ θα δημιουργήσει τετελεσμένα. «Στα λόγια οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να διαφωνούν, ισχυρίζονται πως δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Μας λένε πως δεν θα ρίξουμε τώρα την κυβέρνηση και στηρίζουν τον πρωθυπουργό».

«Οφείλει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για το τέταρτο μνημόνιο και μια βαθιά εθνική υποχώρηση», είπε και τόνισε: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας σταματήσουμε και να δώσουμε τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας. Φόβος σας είναι η απώλεια της εξουσίας. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση». «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ». 

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε πως «ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα με τη συμφωνία ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ». «Θέλετε να μετατρέψετε ένα εθνικό θέμα σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπών σας». «Δεν επιδιώξατε μια εθνική γραμμή, κάνατε διαπραγματεύσεις με μυστική διπλωματία και διαρροές», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εθνικό διχασμό» και πως «δεν είχε κανένα σχέδιο στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα άφησε αιχμές για τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας. «Συνέπεσε η συμφωνία για το Σκοπιανό με το τέταρτο Μνημόνιο και αυτό γεννά ερωτήματα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μια άλλη εξήγηση είναι πως κάποιοι βρήκαν τον κ. Τσίπρα πρόθυμο για να εξυπηρετήσει την ατζέντα κάποιων».

Είπε ακόμη πως «αλυτρωτισμός δεν ήταν τα περί σφετερισμού της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά το σύνθημα η “Μακεδονία στους Μακεδόνες”, που αναφερόταν στη σύγχρονη Μακεδονία». Υποστήριξε επίσης πως ο αλυτρωτισμός κρύβεται στην αναγνώριση της «Μακεδονικής Γλώσσας». «Αυτή που ομιλούν τη Μακεδονική αποκλείεται στην πράξη να αποκαλούνται ΒορειοΜακεδόνες», δήλωσε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως από τη συμφωνία «ενισχύεται ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός μέσω της γλώσσας και της εθνότητας, δεν διασφαλίζεται το erga omnes». «Που είναι το Severna Makedonja; Τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα; Μικτές επιτροπές θα γράφουν τα βιβλία της ιστορίας μας;».

Καταλήγοντας είπε πως «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες. Το σύνθημα “ή εμείς ή αυτοί” ήταν άλλη μια αυταπάτη. Είναι δε πολύ ανησυχητική η σύμπτωση αυτών των δύο θεμάτων, της οικονομίας και του Σκοπιανού. Ελπίζουμε να μην κρύβει δόλιους συμψηφισμούς. Εμείς θα κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι τυχοδιωκτικοί χειρισμοί Τσίπρα». «Οι εκλογές είναι θέμα μηνών και εσείς θα πάρετε τη θέση που σας αξίζει ως του χειρότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα μπροστά ή πίσω, ευθύνη ή τυχοδιωκτικός, αλήθεια ή ψέμα σε αυτά θα απαντήσουν οι πολίτες. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα ηγεσία και μια νέα κατεύθυνση και ένα νέο ήθος για αυτό οι πολίτες θέλουν εκλογές το συντομότερο δυνατό. Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα από αυτήν την κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».