Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία έκλεισε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερος μέρος της τοποθέτησής του στους «κινδύνους» που μπορεί να προκύψουν εάν η παράταξή του χάσει τη δυναμική της, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά της ΝΔ.

Ads

«Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες των ευρωεκλογών μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας όσα θεωρούμε δεδομένα και να ανοίξει κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες. Και διερωτώμαι εάν οι Έλληνες αυτό επιθυμούν», είπε χαρακτηριστικά, παίζοντας για άλλη μια φορά το «χαρτί» της σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Συνέδριο ΝΔ / Στο πλευρό του Μητσοτάκη η φον ντερ Λάιεν – «Δεν υπάρχει αμφιβολία, δώσατε περηφάνια στην Ελλάδα»

«Ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν καμία λύση, εισηγούνται μόνο να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη πατρίδα», τόνισε συγκεκριμένα, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως επιχειρούν «μία ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία να γίνει μία νάρκη που θα ανατινάξει όσα κατακτήσαμε από το 2019».

Ads

Σχετικά με την κριτική από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη και κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με τη συνολική πρόοδο».

«Είμαστε η ΝΔ υπεύθυνη και συνεπής δύναμη που είναι έτοιμη να συμβάλλει στις νέες προκλήσεις», υπογράμμισε.

«Μιλώ ακόμα για την σφυρηλάτηση της συνοχής στις κοινωνίες όλων των ευρωπαϊκών λαών. Πρόκληση και η απάντηση στο λαϊκισμό. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εχει διαφορετικά πρόσημα, ακροδεξιά ή ακροαριστερά. Οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς. Όπως είπε και η Ούρσουλα είναι κάτι που η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισαν να αναταχθεί. Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε ξανά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές, δήθεν αντισυστημικές εκδηλώσεις», τόνισε.

«Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι καθοριστικές. Απαιτώντας να βγουν ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική και εθνική φωνή. Ελπίζουν στην αντιπολίτευση αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες. Έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς;», συνέχισε σε άλλο ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η αντιπολίτευση βλέπει τις ευρωεκλογές ως πολιορκητικό κριό για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό».

«Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη: «Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη και χωριό, εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο, που έχει γίνει χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες».

Μάλιστα ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης προσωπικά στον ίδιο. «Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα, να πάω στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο πιο δυνατός να διεκδικήσω κονδύλια για την άμυνα και τους αγρότες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη, ανέφερε: «Ποιοι θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Τους ξέρουμε. Ο κ. Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στη ψυχή του τον κ. Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν. Ξέρει να μολύνει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Δείχνει βασική άγνοια για βασικά πράγματα στον τόπο μας. Δεν γίνεται να ζητά επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές όταν το κόμμα του την καταψήφισε και στις ευρωεκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Πρώτος ανέλαβα την ευθύνη. Η πορεία όμως είναι διαρκούς προόδου παρά τις δυσκολίες και δεν πρέπει να διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα. Δημιουργούν ανοσία στην ανοησία. Πολύ περισσότερο δεν έχει θέση σήμερα η εργαλειοποίηση του πόνου όπως συμβαίνει με το εθνικό τραύμα των Τεμπών. Λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από αυτή την τραγωδία. Στο δρόμο προς τις κάλπες έχουμε χρέος όλοι να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό», σημείωσε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

«Αρκετοί βάφουν με χρώματα λάιφσταϊλ τις θέσεις τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάφει το ΠΑΣΟΚ με χρώματα ΣΥΡΙΖΑ. Και από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας, σχετικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ποιοι τελικά θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, τους ξέρουμε και ήδη έχουν αυξήσει τα ντεσιμπέλ της έντασης», είπε και πρόσθεσε:

«Ο Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν, αυτός είναι και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει μόνο αυτό που ξέρει επενδύει στην τοξικότητα. Θεωρεί εκπρόσωπο του τον καταδικασμένο Νίκο Παππά».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης: «Δεν γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά και επιστολική ψήφο στις εθνικές όταν το κόμμα του την καταψήφισε ακόμη και στις ευρωπαϊκές».

Επίσης, θύμισε το «Μένουμε Ευρώπη», σχολιάζοντας πως τότε «ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ έφερε κοντά μας δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης και του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Συμπαρατάχθηκαν μαζί μας το 2019. Δικαίωσαν την πολιτική μίας τετραετίας το 2023. Γιατί κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες στη ΝΔ και μας ψήφισαν. Ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών λαϊκών γειτονιών έδωσαν την απάντηση τους σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν τη ΝΔ ως δήθεν κόμμα των ελίτ. Όχι, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα».