Φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού πάτησε, νωρίτερα στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή του σύνθεση».

Ads

O πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι χρέος του να προβεί «σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε το μήνυμα» των ευρωεκλογών, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει χρονικά.

Η αναφορά του, μάλιστα, ότι «το 41% δεν υπάρχει σήμερα. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά», ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τους υπουργούς που επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – όπως αναφέρουν οι ένοικοι του Μαξίμου – δεν θα αργήσουν. Το φρένο, πάντως, στην αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος ήρθε σε αντιδιαστολή με τις πληροφορίες και διαρροές από τη μεριά του Μαξίμου περί άμεσων αλλαγών προσώπων.

Ads

Καμία αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός, στη σκιά της εκλογικής υποχώρησης της Ν.Δ. στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, είπε χωρίς περιστροφές ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μίλησε μόνο για την προοπτική «επιμέρους διορθώσεων», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Απέκλεισε, μάλιστα, κατηγορηματικά «κινήσεις πανικού» -όπως είπε – όπως τη μείωση του ΦΠΑ υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια παρέμβαση δεν την αντέχει η ελληνική οικονομία. Δεν καλλιέργησε δε ούτε προσδοκίες για την φορολογική ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν θα αλλάξει».

Δημοσιονομική πειθαρχία

Μίλησε δε για την ανάγκη διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας, στη σκιά των υπερεσόδων που καταγράφει ο προϋπολογισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «αισθάνθηκε» ότι η τραγωδία των Τεμπών, η υπόθεση των υποκλοπών και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κράτος Δικαίου, «ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών».

Όπως είπε, έχει μιλήσει πολλές φορές για τα θέματα αυτά και σύμφωνα με την δική του ανάγνωση – και βλέποντας τα επιστημονικά δεδομένα – δεν επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Σε αντιδιαστολή με τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τα κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με τη συμπεριφορά τους, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «έναν νέο, άπειρο αρχηγό που είχε θέσει ένα ξεκάθαρο στόχο: να είναι δεύτερος. Και απέτυχε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντική πτώση».

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων», δείχνοντας πλεόνασμα αλαζονείας παρά την εκλογική υποχώρηση της Ν.Δ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε την προοπτική πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεοπτική του συνέντευξη σχολίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, το καθένα με τον τρόπο του, χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό ως αρνητή της δύσκολης πραγματικότητας, κοινωνικά και πολιτικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως ο πρωθυπουργός «μάλλον δεν κατάλαβε ότι οι προτάσεις μας – και η ανάδειξη της κοροϊδίας της πολιτικής του μισού κιλού, της μισής ζωής – τον κατέβασε στο 28%. Το άλλοθι του 41% τελείωσε την Κυριακή, ήρθε η ώρα να τελειώσουν και τα ψέματα».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρατήρησε πως «όσο για τη στροφή…στην ταπεινότητα που υποκρίθηκε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώσεις ότι τα θέματα του κράτους δικαίου – όπως τα Τέμπη και το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων – δεν έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα [των ευρωεκλογών] θυμίζουν πολύ την αλαζονεία του 41%».

Το ΚΚΕ με την σειρά του υπογράμμισε πως «από ό,τι φαίνεται σειρά παίρνει το “τσεκούρι” στα επιδόματα ανεργίας και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι αν έχει λάβει το μήνυμα, αλλά ότι κάνει πως δεν το καταλαβαίνει».