Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του στο Reuters, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «αναμένω να επαναληφθούν κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου».

Ads

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «η Τουρκία χρειάζεται να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 25 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα εξωτερικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων της ΕΕ, με βασικό θέμα να είναι, τα ευρωτουρκικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι λέγοντας πως οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες.

Ads

«Είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι. Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους.

«Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοιγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την απόφαση να συντονιστούν κεντρικά οι αγορές εμβολίων των κρατών μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας πως οι μικρότερες χώρες της Ένωσης θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, αν διαπραγματεύονταν μόνες τους τις συμφωνίες για τα εμβόλια.

«Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματευθώ μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη διαπραγματεύθηκε ως σύνολο. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι υπήρξαν ζητήματα, όμως ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αμφιβάλλει αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό εμβολίων που έλαβε, αν δεν γινόταν κεντρικά η αγορά και η διανομή τους ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανόν ισχύει για μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία μέχρι την Εσθονία, και ακόμη και για μεγαλύτερα κράτη όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για τις παραδόσεις και για το αν η διαχείρισή τους ήταν καλή, όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την κύρια απόφαση», δήλωσε.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία είχε αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.