Αποποιούμενος τις ευθύνες και απορρίπτοντας την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση σχετικά με τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και ειδικότερα για το γεγονός πως δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, αλλά θα συνωστίζονται στις αίθουσες ακόμη και πάνω από 25 μαθητές, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών.

Ads

Συγκεκριμένα, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε τον διπλασιασμό των αιθουσών ή να μοιραστούν λιγότεροι μαθητές σε αίθουσες, ισχυρίστηκε πως αυτά δεν ήταν προτάσεις των ειδικών. «Οι ειδικοί άλλα εισηγήθηκαν. Εισηγήθηκαν ακριβώς αυτά τα οποία κάνουμε και σε αυτά θα επιμείνουμε».

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής ειδικών για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας προκειμένου να διαπιστώσουν οι πολίτες τι ακριβώς έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί.

«Γιατί μας είπατε πως όλες οι αποφάσεις ανήκουν στους ειδικούς…» είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πληρότητα των λεωφορείων, των πλοίων αλλά και το άνοιγμα των σχολείων. «Εγώ το διαψεύδω ευθέως ότι σας έκαναν αυτές τις προτάσεις» τόνισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Φέρτε τα πρακτικά…».

Ads

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας ξανά το λόγο για την τριτολογία του, δεν απάντησε στην πρόκληση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα επιμείνει στην κατάθεση των εν λόγω πρακτικών από την κυβέρνηση. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός, λίγη ώρα νωρίτερα στην πρωτολογία του, είχε δηλώσει πως «θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία, το ερώτημα είναι αν είναι εφικτά». «Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν. Και η λύση της διπλής βάρδιας, που εξετάσαμε, έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Αναστάτωνε την οικογένεια, υποχρέωνε τον έναν γονιό να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι», πρόσθεσε.