Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους: Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ads

«Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Ποτέ κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη. Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε: 100 δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ads

Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της.

«Στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή. Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα – και η ΝΔ – το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

»Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματά σας», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον πρωθυπουργό «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα, αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας.

Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ποιος ζητά τα ρέστα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας;» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας από τον τον ναύαρχο Αποστολάκη, ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε ότι «η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση κ. Τσίπρα».

«Δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχή».

Ο νέος υπουργός Άμυνας να εξηγήσει ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδοθούν τιμές στον κ. Καμμένο. Όποιος θέλει τιμές να τις πληρώνει από τη τσέπη του , ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ψήφο εμπιστοσύνης σημείωσε πως όποιος ψηφίζει ΝΑΙ ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

«Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις, δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει μια κυβέρνηση κουρελού.

»Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να πάει μπροστά η χώρα. Εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Επιτέλους φύγετε. Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με τη θέληση των Ελλήνων».