Την πρόθεση της Αθήνας να προσέλθει σε συνομιλίες με την Άγκυρα, εάν αυτή σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Αμπού Ντάμπι κατά την οποία Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα.

Ads

«Είμαι πολύ ανοιχτός προς τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η πρότασή μου είναι πολύ πολύ απλή. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στη θάλασσα και τότε εμείς θα κάτσουμε στο τραπέζι, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τότε θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα συμφωνήσουμε πως το Διεθνές Δικαστήριο θα λάβει μια απόφαση για λογαριασμό μας» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ανοιχτή πρόκληση προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του, έτεινε χείρα φιλίας πολλές φορές, «ζητώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας για να επιλύσουμε θέματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών μας».

Ads

«Δείτε τι συμβαίνει με την Κύπρο, στην Λιβύη, στον Καύκασο. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή κατανόηση με την Τουρκία σχετικά με σημαντικές, στρατηγικές προτεραιότητες. Και αυτή δεν είναι μια παρατήρηση μόνο εκ μέρους της Ελλάδας. Πολλές άλλες χώρες στην περιοχή φαίνεται πως συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με τον ρόλο ταραχοποιού που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή» είπε.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ε.Ε. ως προς την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές προς τη γειτονική χώρα πως υπάρχουν δύο επιλογές, της συνεργασίας και η άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα σε συνέπειες για την Τουρκία. «Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο».

Υπενθύμισε πως «εχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παραβιάσεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων στον εναέριο χώρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ποτέ η χώρα μας δεν υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά στη σχέση της με την Τουρκία.

«Υπάρχει μια σημαντική διαφορά που είναι σε εκκρεμότητα με την Τουρκία και αναφέρομαι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ξεκάθαρα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και μάλιστα επανειλημμένα στα ελληνικά νησιά. Και υπάρχουν σαφή στοιχεία για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μιλάμε για ένα μοτίβο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς που μάλιστα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε.

Μιλώντας για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ καθώς είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία και την ιστορία να ζήσουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιώσουμε εν ειρήνη. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο λογικής συνεργασίας και να δούμε τη σχέση μας υπό το ίδιο πρίσμα.

«Φοβάμαι πως αυτό δεν θα γίνει εκ μέρους της Τουρκίας. Αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Στο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες περίοδοι έντασης, ακολούθησαν όμως περίοδοι αποκλιμάκωσης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Πριν από έναν μήνα, ένας καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας, κάλεσα στον Τούρκο Πρόεδρο – και ο ίδιος ανταπέδωσε – για να εκφράσω τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Σμύρνη. Εκφράσαμε την προθυμία μας να προσφέρουμε βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από ένα σεισμό να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε γείτονες, που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στις λύσεις που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, αντί να επενδύουμε σε διαμάχες και συγκρούσεις», ανέφερε.