Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ξανά η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη από την αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα από την Αίγυπτο. Την Κυριακή μεταβαίνουν στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Ads

Με περίπου 800 μετανάστες να αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα σε διάστημα 36 ωρών μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής η Ιταλία ανακοίνωσε ένα νέο βήμα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να υπογράψει ένα Μνημόνιο Κατανόησης – παρόμοιο με αυτό που έχει ήδη υπογραφεί με την Τυνησία.

«Αυτό σχετίζεται με το «Σχέδιο Ματτέι», ειδικά για τη συνεργασία σε τομείς της γεωργίας και της κατάρτισης, αλλά θα υπογράψουμε και μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επενδύσεων», τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Οπως αναφέρει το euronews, ο ίδιος ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι έχει τις δικές του ανησυχίες για τη μετανάστευση. Την Παρασκευή, προειδοποίησε ξανά για σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: μια αθρόα προσέλευση Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο. Μιλώντας στο Κάιρο ενώπιον των φοιτητών της αστυνομικής ακαδημίας, ο Αλ Σίσι ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας «για να τερματιστεί η πείνα και ο αντίκτυπός του στον λαό».

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο, εκ των οποίων το 1 δις αναμένεται να εκταμιευτεί άμεσα εντός του 2024, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Στόχος του πακέτου βοήθειας είναι η στήριξη της οικονομίας της, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ο εμφύλιος στο Σουδάν εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι πιθανό να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη βορειοαφρικανική χώρα και να αυξήσουν με τον τρόπο αυτό τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η Αίγυπτος φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες από όλη την Υποσαχάρια Αφρική και μέρος της Μέσης Ανατολής,

Οι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητήσουν, με τον Αιγύπτιο ηγέτη όχι μόνο τη μετανάστευση, αλλά και την ενέργεια και το κλίμα.