Καμία συγκάλυψη δεν υπήρξε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά το μπάζωμα στο σημείο του εγκλήματος των Τεμπών, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά πως «πρέπει να δούμε και τον ανθρώπινο παράγοντα».

Ads

«Το τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης.

Για το μπάζωμα στο σημείο, υποστήριξε τα εξής:  «Τι να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

«Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «πρέπει να δούμε όμως και τον ανθρώπινο παράγοντα».

Ads

«Γι αυτό, επειδή εγώ σέβομαι τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων και έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες λέω: είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Το έχει πει η ίδια η πυροσβεστική. Όλα αυτά ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών. Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη», δήλωσε επίσης.

«Όσοι πιστεύουν είπε ακόμα ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι καθώς κουβαλάει παθογένειες δεκαετιών», σημείωσε.

«Μην περιμένετε επίδομα Πάσχα»

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

«Υπήρχε λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές. Διότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπάρχουν όταν οι συντελεστές κόστους πέφτουν», είπε επίσης. «Αυξήσαμε και το επίδομα γέννας» υποστήριξε στη συνέχεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι ευάλωτοι επίδομα Πάσχα: «Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ δύσκολο προϋπολογισμό και έχουμε κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις με τον τομέα της υγείας. Την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και αν έχουμε κάτι θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Θα μπορούσα να πω εκλογές έρχονται θα δώσουμε κάτι αλλά δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα».

«Στόχος μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ»

Αναφορικά με την υγεία και τα απογευματινά χειρουργεία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό, με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα».

«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά».

«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη».

«Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής»

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε επίσης, την ώρα που οι υγειονομικοί συνεχίζουν να αντιδρούν για την υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφερε πως «Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16», τονίζοντας όπως είπε ότι περίμενε «τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια».

«Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε», υποστήριξε.

«Να μας στενοχωρεί όλους το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη»

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το τρανσφοβικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως «πρέπει να μας απασχολεί όλους να μας στενοχωρεί όλους και να μας κινητοποιεί ώστε να μην δούμε ξανά τέτοιες εικόνες».

«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε έναν πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα που κάποιος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο έτσι όπως πρέπει» επισήμανε.