Στο ζήτημα της «εκδρομής» του στην Πάρνηθα εν μέσω lockdown αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ads

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως το λάθος του ήταν πως δε φορούσε μάσκα όταν φωτογραφήθηκε με τους ποδηλάτες, ενώ αντίθετα ισχυρίστηκε πως δεν ήταν λάθος του πως πήγε στην Πάρνηθα, καθώς όπως ανέφερε «κάτι τέτοιο επιτρέπεται». Πρόσθεσε δε ότι επρόκειτο για μια στιγμή ανεμελιάς για τον ίδιο και τη σύζυγό του. «Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», σημείωσε. 

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη λάθη του. Επανέλαβε πως η κυβέρνηση και οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν από την διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη και πως θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα στην πόλη. Ωστόσο, διαψεύδοντας τα όσα έχουν δηλώσει αυτοδιοικητικοί της Θεσσαλονίκης πως είχαν προτείνει να ληφθούν μέτρα πολύ νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν σχετικά προτάσεις και εισηγήσεις. 

Το δεύτερο λάθος το οποίο παραδέχτηκε ήταν το μήνυμα εφησυχασμού που εστάλη τον Ιούλιο, υποστήριξε όμως εκ νέου πως σε καμία περίπτωση το μεγάλο δεύτερο κύμα covid στη χώρα δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά οφείλεται σε εγχώρια κρούσματα και διασπορά, με βασική εστία τους χώρους διασκέδασης. 

Ads

«Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε. 

Σχετικά με τις ημέρες των γιορτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι πολίτες θα μπορούν να βρεθούν με μόνο μια ακόμη οικογένεια σε σπίτι και «το πολύ εννέα άτομα». «Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες», ανέφερε επίσης, ωστόσο εκτίμησε πως «η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα».

Σχετικά με τις κατηγορίες για την ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και τις αποκαλύψεις για το διπλό σύστημα του ΕΟΔΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων». «Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, είπε πως «αυτό θα γίνει με πολύ αργά και σταδιακά βήματα προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας». Σημείωσε πως ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, ενώ για τη νέα παράταση «λουκέτων» και περιοριστικών μέτρων μέχρι την 7η Ιανουαρίου, δήλωσε πως αυτό συνέβη γιατί η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε πως «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους» που έχουν πληγεί, ενώ ειδικά για τη νυχτερινή διασκέδαση είπε πως «το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

«Οι πολίτες είναι σε μεγάλη ένταση. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι περιορισμένος στο σπίτι. Ελπίζω να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή, ενώ υπάρχει μια φυσιολογική κόπωση του κόσμου». «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο βρίσκεται μια τραγωδία. Θέλουμε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα».

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές», δήλωσε, ενώ σχετικά με την κριτική που δέχεται από υγειονομικούς και αντιπολίτευση για τη μη στήριξη του ΕΣΥ, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος, υποστήριξε πως υπήρξε σημαντική ενίσχυση. Όπως ισχυρίστηκε: «Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα»ε. 

Ερωτηθείς αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απάντησε: «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο».

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα»

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά». Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε: «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

«Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και χαρακτήρισε τον εμβολιασμό πολύ σύνθετη άσκηση και κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν. Ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο, όμως «ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο» προσέθεσε και χαρακτήρισε σημαντικό η αισιοδοξία να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό. Σημείωσε ότι «δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο».

Εν συνεχεία, είπε ότι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε και προσέθεσε: «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας. Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι. Αυτούς θα τους πείσουμε. Υπάρχουν και άλλοι. Έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δήλωση της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία. Συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη και είπε πως «θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό». Όπως είπε μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές και συνέχισε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές». «Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης» σημείωσε.

Κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί. Ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ανέφερε. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους, και το χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης μιλώντας, χαρακτηρίζοντάς το τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία. Αργεί γιατί έχουμε κάποιες δυσκολίες με δύο χώρες, είπε και εκτίμησε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθούν. Εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021, τόνισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην ΕΕ και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές».  Εστιάζοντας στην έκθεση Πισσαρίδη, είπε πως συνολικά είναι συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που όπως είπε η χώρα έχει ανάγκη και προσέθεσε: «Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της. Δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο, δεν είναι μανιφέστο της κυβέρνησης. Υπάρχει κοινός τόπος σε πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».

«Χρειάζεται περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την Τουρκία»

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά είπε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, ενώ υποστήριξε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. «Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα» εξήγησε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκιάς να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών. «Έχουμε διαφωνία αυτή η στιγμή για την ΑΟΖ στις περιοχές αυτές. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη» επανέλαβε.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση και κατέστησε σαφές: «Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης». Σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία είχε δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Όρουτς Ρέις και το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής».