«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια», είπε ο πρωθυπουργός αρχικά, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Ads

«Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ads

«Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Φαντάζομαι όσοι σας άκουσαν έχουν ήδη κλείσει την τηλεόραση, σκεπτόμενοι: Πάλι μία από τα ίδια» σχολίασε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ακόμη και όταν επιμείνατε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε απολύτως τίποτα, δεν παρουσιάσετε καμία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό καταγγελιών» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας του θύμισαν μία ρήση του Σαίξπηρ: «Η αλήθεια είναι σαν ένα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα». «Και η κυβέρνηση αυτό το γάντι το σηκώνει για να απαντήσει για την πραγματική εικόνα του σήμερα και το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι απέναντι της η κυβέρνηση δεν έχει τα λάθη του χθες αλλά τις προκλήσεις του αύριο σημειώνοντας πως οι υπουργοί και οι βουλευτές παρουσίασαν το έργο που έχει παραχθεί και τους στόχους. «Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας μία φράση του Λένιν ότι υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που χωράνε χρόνια. «Εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κακοκαιρία και την Αττική Οδό

Αναφερόμενος στην κριτική για τον εγκλωβισμό της Αττικής Οδού, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί υπερασπίζεται την παραχωρησιούχο εταιρεία, ενώ πρόσθεσε σχετικά με τη «συγγνώμη»:

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα κι εμείς περάσαμε μέσα από τις θύελλες με τις λιγότερες απώλειες. Λυπάμαι που η συγγνώμη που δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την διατύπωσαν. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της επιχειρησιακής ανεπάρκειας ενός ιδιωτικού φορέα και της οργανωτικής αδυναμίας του κράτους».

Και τόνισε: «Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από κακοκαιρίες οι ΗΠΑ και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα». Αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα η εργαλειοποίηση μιας φυσικής καταστροφής, συνέχισε.

«Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε. Και όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές διαδρομές; Κάνετε πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοικτή η Αττική Οδός όταν πέρσι εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε την Αθηνών – Λαμίας», συμπλήρωσε.

Για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην πανδημία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. «Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε ενώ είπε ότι αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν.

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», συνέχισε, τονίζοντας πως οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει και είπε επ’ αυτού, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 12.000 νέους επαγγελματίες υγείας.

«Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον συγκρατήσει.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μέσα στο 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από το 7%. Για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την οικονομική πολιτική

Ο πρωθυπουργός για την οικονομία, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν ρεκόρ 20ετίας.

«Στην εικόνα καταστροφής που παρουσιάζετε απαντάει το γεγονός ότι οι ελληνικές καταθέσεις έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά πέρσι και άλλοι 80.000 φέτος. Και φυσικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά για δεύτερη φορά φέτος τον κατώτατο μισθό την 1η Μαίου. Πρόκειται για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων με κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη μείωση των φόρων.

«Όλα αυτά έγιναν κ. Τσίπρα από τη σημερινή κυβέρνηση. Η προηγούμενη αύξησε όλους τους φόρους. Επιβάλλοντας 29 νέους φόρους. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ μιλώντας για την ακρίβεια τόνισε πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο που πριονίζει τα εισοδήματα. Επ’ αυτού μίλησε για τη στήριξη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Αυτές οι έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Δεν πρέπει να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία σε καμία περίπτωση. Αυτά ισχύουν για όσους αντιλαμβάνονται πως λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά και όχι για όσους εκτοξεύουν εύκολες εξαγγελίες. Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των ελκυστικότερων χωρών για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. «Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών τεχνολογικών κολοσσών. Φαντάζομαι ότι δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν ήμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής κ. Τσίπρα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε μεταξύ άλλων να επισκεφτεί το κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζονται πολλά παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

«Όλα αυτά σας είναι αδιάφορα έτσι; Αλλά για τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου αδιάφορο και δεν ακούνε καθόλου αυτά τα οποία είπατε σήμερα και την εικόνα καταστροφής που παρουσιάσατε», συμπλήρωσε ενώ για το έργο Πάτρα-Πύργος είπε πως σήμερα το έργο προχωρά και πρόσθεσε: «Μη θυμηθούμε αφού μιλήσατε για θέματα διαφάνειας πως πετσοκόψατε το έργο στα οκτώ για να το δώσετε στους αγαπημένους σας εργολάβους».

Για τις μεταναστευτικές ροές

«Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε. Που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Αυτή που πλαισιώνεται και από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό. Το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες που βρισκόντουσαν σε δομές ήταν 65.000, σήμερα είναι περίπου οι μισοί. 121 παλιές δομές, πολλές από αυτές ήταν τρώγλες, έγιναν 34 και τώρα είναι ανθρώπινες. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τα Rafale

«Κύριε Τσίπρα, όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τα Rafale που πετάνε ήδη στους Αττικούς ουρανούς; Στην τελετή υποδοχής ούτε ένας συνάδελφός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει. Τα Ραφάλ βελτιώνουν τις σχέσεις μας, από το Ισραήλ μέχρι τον Αραβικό κόσμο. Αυτά δεν έχουν σημασία για όσους διαδηλώνουν για τον Κουφοντίνα και στη Βουλή καταψηφίζουν κορυφαίες στρατηγικές συμφωνίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Φουρθιώτη

«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη Novartis

«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να του ζητήσετε συγνώμη πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ΚΙΝΑΛ

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα περίμενα μια πιο θετική ανταπόκριση και περισσότερες δημιουργικές προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ. Εξηγούμαι: όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα που καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας.

Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Θα περίμενα ότι οι διακηρύξεις σας κ. Κατρίνη περί αυτόνομης πορείας θα οδηγούσαν και σε μία αυτόνομη στάση, σ’ έναν διαφοροποιημένο λόγο και σε μία ανάλογη ψήφο. Αντίθετα όμως, διαπιστώνω ότι επιλέξατε να συνταχθείτε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τελικά θα καταγραφεί στην ιστορία. Είχατε την επιλογή να διαφοροποιηθείτε και συνταχθήκατε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην επόμενη ημέρα. «Πολύ γρήγορα η σημερινή πρόταση δυσπιστίας θα έχει ξεχαστεί ως ένα ακόμα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα. Αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση. Το πρωί της Πέμπτης ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς ανακοίνωνε την εξαγορά μέρους ελληνικής εταιρείας προσφέροντας κεφάλαια άνω του 1 δισ. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής, μου ανακοίνωνε τις προθέσεις να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα. Μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων ο κ. Τσίπρας κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον και γι’ αυτό σας καλώ να το καταψηφίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.