Στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία αναφέρθηκε o Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες που έγινε την Πέμπτη (13/12).

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Όλαφ Σολτς: Ζητά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ παρά το βέτο της Ελλάδας ο Γερμανός καγκελάριος

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς ζήτησε την Τρίτη στο Βερολίνο περισσότερη υποστήριξη και εκτίμηση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Γερμανός Καγκελάριος υπενθύμισε την παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ότι «εδώ και 20 χρόνια, χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία περίμεναν να γίνουν μέρος του της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι τώρα «ήρθε η ώρα να δουν όλοι την μεγάλη εικόνα, τόσο οι υποψήφιες χώρες όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ads

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, αυτή η μεγάλη εικόνα είναι «η ιστορική ευκαιρία να συνδεθεί επιτέλους η περιοχή με την Ευρώπη και να αφήσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος στο παρελθόν».

Το κάλεσμα αυτό απευθυνόταν στις υποψήφιες χώρες, αλλά και στις χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με τον Σολτς θα πρέπει να επιτρέψουν την εσωτερική μεταρρύθμιση της ένωσης. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να αρθεί ο κανόνας του βέτο για πολλά βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης, προτείνοντας μάλιστα ακόμη και τη μέθοδο της λήψης αποφάσεων με την διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας για την παράκαμψή τους.

«Δεν χρειάζεται κάθε απόφαση, όπως το άνοιγμα ή το κλείσιμο των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων, να εξαρτάται από κάθε χώρα μέλος. Εάν χώρες, όπως η Αλβανία, έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος βλάπτοντας όλη τη διαδικασία ένταξης και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε ο καγκελάριος.

Υποβαθμίζει το θέμα Μπελέρη η Γερμανία

Οι παρατηρήσεις του καγκελαρίου αφορούν την Ελλάδα, η οποία έχει απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, χωρίς να λυθεί το θέμα Μπελέρη. Ενώ για την Ελλάδα, αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, για τη Γερμανία είναι ένα διμερές ζήτημα και πρέπει να επιλυθεί στο διμερές πλαίσιο.

Μια στάση που τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς πριν από λίγες εβδομάδες κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και επτά μήνες με την κατηγορία της «ενεργητικής διαφθοράς» για εξαγορά ψήφων.

«Κόκκινη γραμμή» από την Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Ωστόσο, προσθέτουν, ότι αυτό είναι υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Αναφερόμενες ειδικά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.

Προσθέτουν ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.