Στις προσεχείς εκλογές, στα ελληνοτουρκικά, στο νερό, στον φράχτη στον Έβρο, στην οικονομία, στην αστυνομία αλλά και στο ΕΣΥ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί του Σαββάτου.

Ads

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως είναι κρίσιμη η κάλπη της 21ης Μαΐου, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερη. Όπως είπε όμως, το μυαλό του είναι στην πρώτη κάλπη, «που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

«Αυτό που θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες είναι εάν η κατάσταση σήμερα είναι ίδια με την κατάσταση που είχαμε το 2019», δήλωσε, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τελικά την κυβέρνηση. Έφερε μάλιστα ως  παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε να συνεννοηθούμε με δύο άλλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

«Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε επίσης.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ανέφερε ότι αυτό θα το υποδείξει ο λαός.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την εκτόνωση με την Τουρκία, «χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματά μας». «Δεν θέλω να είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ σημείωσε ότι επιθυμεί νόμιμες διόδους από τη χώρα.

«Ο φράχτης θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με εθνικούς είτε με ευρωπαϊκούς πόρους και είναι στενάχωρο ότι υπάρχουν φωνές που προσπαθούν να αποτρέψουν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» είπε ο πρωθυπουργός. «Καλώ εκείνους που πίνουν τον εσπρέσο τους και τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων και τι σημαίνει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τι σημαίνει η Ευρώπη να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να ζητούν από την Ευρώπη να μην πληρώσει για αυτόν τον φράχτη.

Σε ερώτηση για το νερό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν ιδιωτικοποιείται και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν αυτός που εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια». «Οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο. Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Οι εταιρείες θα περάσουν σε δημόσιο έλεγχο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο». Έκανε επίσης λόγο για «χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας» στην ελληνική κοινωνία, ενώ ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους». «Η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θέλει αστυνομία δίπλα στους πολίτες και όχι στα γραφεία.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «απλοϊκότητα», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα πως εξήγγειλε μέτρα για την στήριξη της μεσαίας τάξης, «ο άνθρωπος που την τσάκισε».

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η ελληνική οικονομία θα την ανακτήσει πριν από τις εκλογές:

«Έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και είμαστε ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αν προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές είμαι πεπεισμένος ότι θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του 2023.

Θα μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν την πόρτα της τράπεζας και να πάρουν δάνειο μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα».

Επιπλέον ανέφερε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. «Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ», είπε.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται «μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά».

«Το 50% των παραπόνων είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ και την έκδοση των συντάξεων στο παρελθόν. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε πως «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί».

Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη».

«Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε μόνο μέσα από τα πορίσματα αλλά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε και ανέφερε πως «ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου», συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού.

Σχετικά με τις αναφορές της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ, περί κυβερνητικής προπαγάνδας και παραπλάνησης των ψηφοφόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους, τους Έλληνες πολίτες», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν επιδιώκω τη σύγκρουση αλλά επιδιώκω τη σύγκριση. Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυρίαρχου ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους».

«Η Ελλάδα έχει ακρίβεια αλλά έχει και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός. «Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, περισσότερες υπηρεσίες στον e-καταναλωτή, ενημέρωση για την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους «έχει μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση» ενώ αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία σημείωσε «Είναι αντικείμενο συστηματικής παραπληροφόρησης το θέμα αυτό. Υπάρχει σήμερα πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας που καλύπτει τις περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε εργαλεία αποτελεσματικά, αναβιώνουν οι 120 δόσεις, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους χωρίς να ενθαρρύνουμε την κουλτούρα του «δεν πληρώνω». Σκοπός είναι η δίκαιη διευθέτηση» συμπλήρωσε.

Επίσης, σχετικά με την τροπολογία για το Κόμμα Κασιδιάρη είπε πως «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή».