«Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής navtex για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. 

Ads

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Άγκυρας σημειώνοντας: 

«Δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά». 

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», πρόσθεσε. 

Ads

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ανέφερε ότι «αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών – μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία – όπως είπατε ακριβώς και εσείς – ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», τόνισε.

«Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια – να επιβεβαιώσω δηλαδή – ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. 

Νωρίτερα μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια, ο Χάικο Μάας αν και υπογράμμισε πως η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη σχετικά με την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και πως η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει την «αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και για τα μεταναστευτικά ζητήματα».