Οι αμυντικές δαπάνες βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του NATO.

Ads

«Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων», συνέχισε ενώ υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

«Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη. Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να δυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία. (…) Δε χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα και να δούμε πώς μπορούμε να κατανείμουμε πόρους» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τις αμυντικές μας ικανότητες που συμπληρώνει την στάση του ΝΑΤΟ. Το ενδυναμώνει και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το νέο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι είναι συμφέρον μας».

Σε ερώτηση σχετικά με τις ερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι. Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πολύ σύντομα και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον πρόεδρο Μπάιντεν κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί αυτός ο ισχυρός βορειοατλαντικός δεσμός, που ήταν πάντα στην καρδιά της Συμμαχίας».

Στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης απόψε θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν το καλό κλίμα, δύο μήνες μετά το τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα.

Η συνάντηση «κλείδωσε» και επίσημα για σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδος, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας διατηρούνται ανοιχτοί σε ανώτατο επίπεδο σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαγράφουν θετική τροχιά και να προχωρούν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών θεμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησής του στο Council of Foreign Affairs με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ στάθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως είπε «σε σχέση με την Τουρκία όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019 αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, όλως την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο».

Για Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Μίτσκοσκι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αψήφησε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ΝΑΤΟ και αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική».